VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Dick Erixon om filantropi och kapitalism

I tider när näringslivet gör allt för att anpassa sig till tidens trender och vill framställa sina verksamheter i ett moln av miljöengagemang, mångfaldprogram och CSR och inte längre vågar säga att vad de sysslar med är att i första hand tjäna pengar och att ”the business of business is business” kan man läsa en befriande artikel av Dick Erixon om en intervju på Hardtalk med en miljardär och filantrop John Caudwell. 

”Så du är nöjd med att skillnaderna ökar? Där höginkomsttagare som förut tjänade 60 gånger mer än medelinkomsten nu tjänar 200 gånger mer? – Nej, jag är inte nöjd med ojämlikheten som du kanske hört. Men min lösning är annorlunda. Min bygger på frivillighet. Rika personer borde delta i filantropi och avsätta åtminstone halva sin förmögenhet åt välgörande ändamål.”

"Det är så här jag anser att man skapar det bästa sociala skyddsnätet i ett samhälle: många från varandra oberoende och frivilliga organisationer som just genom att de är frivilliga och inte statliga/offentliga ställer upp och finansiera det mest diversifierade sociala arbete som tänkas kan. På det sättet kan de som är i behov av stöd alltid finna någon som passar dem, utan att de behöver göra våld på sin egen integritet.

Detta är betydligt mer humant och socialt ansvarstagande än att genom påtvingade skatter erbjuda endast en byråkratisk socialtjänstlösning för alla. Socialstaten är inte fräsch och progressiv, den är unken, kollektivistisk och inte så lite präglad av översittarfasoner.

Just genom att framgångsrika personer som John Caudwell tar sitt ansvar kan ett pluralistiskt och välmående och socialt ansvarstagande samhälle skapas –utan förmynderi, kollektivism och likriktning."

Erixon

BBC


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.