Magasin > Arkitektur för vår tid (Nummer 4, 2009)

Nummer

I det här numret

Arkitektur för vår tid

Arkitektur för vår tid

Innehåll

Nobelpristagare bekräftar inget

Bo Rothstein måste förstå att även den amerikanska staten bär ett ansvar för finanskrisen, skriver Johan Norberg. Bo Rothstein svarar att marknader som inte styrs politiskt blir självdestruktiva.

Kosacker strider för Putins Ryssland

Den ökända och mytiska kosackrörelsens stöds av Vladimir Putin och militären. Det finns all anledning för Rysslands grannar att känna oro över utvecklingen.

Den akademiske finansministern

Anders Borg har rekryterat rader av forskare till finansdepartementet. Men nya och ovana lägen kräver att ekonomisk konsensus överges. Frågor som när och hur mycket måste besvaras politiskt.

Kulturutredningen slätar ut kvalitetsbegreppet

Begreppet kvalitet saknas helt i kulturutredningen. Utredarna vill i första hand att kulturen ska anpassa sig till samtiden.

USA:s orkestrar spelar i moll

Donatorer och mecenater överger de amerikanska symfoniorkestrana. Den ekonomiska krisen framtvingar neddragningar men också konstnärliga eftergifter.

Nationalsånger mot nationen

Nationalsånger är en god mätare på nationell självkänsla. Att håna "Du gamla, du fria" väcker inte samma uppståndelse som att skämta om den ryska nationalsången.

Medier hänger ut politikers liv

Journalister bryter allt oftare mot sina etiska regler när de offentliggör våra folkvaldas privata sfärer. Politikerna borde säga nej till mediernas trivialisering av det demokratiska samtalet.

Krönika: Dags att söka lån från Mars

Teodore Dalrymple om den ekonomiska krisen.

Nästa: Krönika