Magasin > Arvet efter Luther (Nummer 1, 2017)

Nummer

I det här numret

Arvet efter Luther

Arvet efter Luther

Innehåll

I år vänder det

Vi kallar dem "gänget". Varje eftermiddag när mörkret faller den här tiden på året kommer en stor flock kajor och slår sig ned i kastanjeträden på torget utanför vårt fönster. På kvällarna står vi en stund och tittar på deras liv där i kronorna. Med jämna mellanrum böljar deras läten genom flocken, för att lika snabbt tystna igen, som på en given signal.

Dags att damma av Marx

Konservatismen vinner inte majoritetens förtroende på egen hand. Sedan den allmänna rösträttens införande har den kunnat bilda starka regeringar i väst enbart när den samarbetat med andra politiska krafter.

Skrytsam klassresa

Hur ofta har vi inte hört den - hjältehistorien om klassresenären som lyckats här i livet trots sitt enkla ursprung. Det finns hur många intervjuer, självbiografier och filmer som helst på det temat. Nyligen sändes exempelvis en hyllad dokumentär i SVT om Leif G W Perssons klassresa, byggd på hans likaledes prisade självbiografi med samma ledmotiv. För fler exempel är det bara att googla på ord som "klassresa", "gripande" och "skildring". Eller lyssna på valfritt avsnitt av Sommar i P 1. Min uppskattning är att minst var tredje Sommarpratare säger något om sin sociala klassresa.

Nästa: Essä