VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Artiklar av Theodore Dalrymple

Krönika

Mot sitt eget bästa

Alla vet att makt utan ansvar är farligt, men inte lika många inser att det omvända också är sant: att ansvar utan makt har sina risker. Västvärldens utrikespolitik de senaste åren, särskilt USA:s, Storbritanniens och Frankrikes, har tagit ansvar utan makt, om vi med makt menar förmågan att förverkliga de mål som de förment mäktiga eftersträvar.

Så stegar makten fram

Vanligen umgås jag inte med mäktiga och betydande människor; jag känner min slaktare bättre än jag känner någon politiker. Och jag skulle hellre tillbringa en kväll med en skadereglerare än en premiärminister: den förre lär ha en intressantare och mer insiktsfull uppfattning om människans natur.

Nordkorea som religion

Det verkar som om varje land har åtminstone en. Jag menar förstås en galen entusiast för Nordkorea som uppfattar världens värsta land som ett paradis och försöker sprida budskapet om Kim Il-sung och Kim Jong-il till de otrogna.

Tuggmotstånd

Små företeelser väcker ofta de största och djupaste frågorna inom politisk filosofi och psykologi.

Därför byggs det så fult

Varje gång jag anländer till Utrecht med tåget, som nyligen, drar jag förvånat efter andan. Hur kan det komma sig att arkitekterna, med en av de vackraste arkitekturstilarna som exempel inför sina ögon, fick för sig att bygga betongmonster av det slag som omger stationen?

Civilisation

Konformistiska upprorsmakare

När jag öppnade mitt exemplar av Financial Times idag - jag föredrar fortfarande fysiska tidningar framför den digitala varianten - såg jag ett fotografi av en ung man, i bildtexten beskriven som en yngling, som slungade tillbaka en tårgasburk mot polisen.

Samhälle

Legalisering ingen lösning

När jag nyligen var i New York för en offentlig debatt om legalisering av droger, upptäckte jag att det fanns en ökande folkopinion för att genomföra det.

Civilisation

Den nya tidens otidigheter

På den tiden när läsare reagerade på artiklar brevledes kunde man vanligen upptäcka de tokiga eller oförskämda breven på förhand. De var skrivna med bläck i märkliga färger eller kom i kuvert som klippts itu och klistrats ihop med tejp, antagligen för att spara pengar.

En uppvisning i egocentrism

De brittiska tidningarna publicerade häromdagen bilder på Stephen Elop, Nokias vd, som presenterade sitt företags nya smarta mobiltelefon i New York. Nokia hoppas att företagets nya produkter ska blåsa nytt liv i dess affärsframgångar, och jag antar att en stor del av Finland hoppas detsamma.

Samhälle

Tecken på rädsla

Häromdagen ombads jag av BBC att medverka i ett debattprogram kring frågan om censur. En framstående filmregissör beklagade sig över att grovt språk hade strukits i hans manus.

Var finns det dåliga sällskapet?

I elvaårsåldern hade jag en lärare som senare blev universitetsprofessor och som jag beundrade högt. Enligt hans uppfattning - som därför snart blev min - var George Bernard Shaw den störste författaren på det engelska språket sedan Shakespeare (det var förstås även Shaws uppfattning).

Personligt ansvar utan diagnos

Min uppmärksamhet fångades nyligen av en statistisk uppgift i en uppsats i British Journal ofPsychiatry: att andelen personer i USA som någon gång i livet drabbas av ett tillstånd kallat borderline, en typ av personlighetsstörning, är 5,9 procent. Detta är mycket uppseendeväckande, och svårt att sätta någon större tilltro till.

Fotboll borde förbjudas

Om våra regeringar verkligen brydde sig om vårt välbefinnande vore ett förbud mot alla former av idrott en av de första åtgärder de skulle vidta.

Att odla mer än sin trädgård

Räcker det att odla sin trädgård och strunta i hur det står till i världen? Studier har visat att människor som läser eller lyssnar på nyheterna innan de går till jobbet på morgonen är olyckligare än de som väljer att förbli okunniga om vad som hänt bortom det egna livets horisont.

Att odla mer än sin trädgård

Räcker det att odla sin trädgård och strunta i hur det står till i världen? Studier har visat att människor som läser eller lyssnar på nyheterna innan de går till jobbet på morgonen är olyckligare än de som väljer att förbli okunniga om vad som hänt bortom det egna livets horisont.

Vems är skulden?

Theodore Dalrymple konstaerar att vi alla är skyldiga till krisen.

Jag delar islamisters kritik

Häromdagen läste jag en lång artikel i Le Monde om islamiseringen av Paris förorter, särskilt de där upploppen 2005 var som allvarligast. Hur bekymrad bör jag vara över detta?

Tema

Vi har fostrat barbarer

Förbittring är ett dominerande tillstånd i västvärlden. De många problemen och kriserna i dagens Storbritannien kan härledas till en undermålig kriminal- och socialpolitik.

Samhälle

Människan är sällan rationell

Utan tvivel säger det något förfärligt om människosläktets lättsinnighet, men nästan alla har fascinerats av affären kring Strauss-Kahn, som ju är så mycket intressantare än till exempel Mellanösterns öde eller krisen i världsekonomin.

Bär burka - och ta konsekvenserna

Theodore Dalrymple om att ta konsekvenserna av sin klädsel.

Gaddafi borde byta spökskrivare

Att protestera mot världens ondska är till lika delar en plikt, ett nöje och ett slöseri med tid; för till skillnad från godheten är ondskan hydralik. Utrota något ont, och snart växer ett annat fram för att ta dess plats. Likväl har vi som människor inget annat val än att protestera.

En krasch utan tecken på kris

Theodore Dalrymple om en kris som inte syns.

Alla skyller på andra

Theodore Dalrymple förbluffas över nationella stereotyper.

Den största miljöboven

Varje gång jag åker tåg i England ställs jag inför ett allvarligt moraliskt dilemma. Är det min plikt eller inte att säga åt de unga idioterna med sina mp3-spelare som låter tish-ter-tish-ter-tish att de med stor sannolikhet kommer att bli döva inom en inte alltför avlägsen framtid?

Ett spel värre än döden

Theodore Dalrymple upprörs över Tony Blairs tårar.

En filosofs förvillelser

Det finns inget så dumt, sade Cicero, att inte en filosof har sagt det. Saker och ting har inte förändrats mycket på två tusen år. Man kunde tillägga att det inte finns något uttalande av en filosof som är så dumt att inte många människor har trott på det.

Statistik som väckarklocka

Det sägs att de som inte läser tidningen på morgonen eller lyssnar på radio är mindre benägna att vara deprimerade under resten av dagen än de som gör det.

Därför blev Pinochet så hatad

Theodore Dalrymple om Pinochets verkliga brott.

Det grekiska självbedrägeriet

Theodore Dalrymple noterar bedrägliga formuleringar.

Rätten att få diskriminera

Theodore Dalrymple håller med påven.

En inbjudan till extremister

Theodore Dalrymple resonerar om hot mot yttrandefriheten.

Samma fusk här som där

Theodore Dalrymple om vår inkonsekventa syn på demokratiska processer.

Browns grova inkompetens

Theodore Dalrymple om att medge misstag.

Död mans dom

Theodore Dalrymple funderar över hur människas värsta handlingar påverkar vår bedömning av hennes verk.

Den principfasta principlösheten

Theodore Dalrymple kan inte bestämma sig för om han är för eller emot konsekvens.

Krönika: Formulär som skrämselteknik

Theodore Dalrymple om faran med formulär.

Krönika: Dags att söka lån från Mars

Teodore Dalrymple om den ekonomiska krisen.

Tema

Den inhumane Le Corbusier

Le Corbusier har haft stort inflytande över 1900-talets arkitektur, inte minst i Sverige. Theodore Dalrymple menar emellertid att han snarare hör hemma i kriminalhistorien än i arkitekturhistorien.

Samhälle

Krönika: Att kasta första stenen

Theodore Dalrymple om orsaker och ursäkter för den ekonomiska krisen.

Religiösa måste kunna ta kritik

Theodore Dalrymple om tolerans för religionshatare.

Ett fritt folk?

Theodore Dalrymple om den givmilda statsmakten. Theodore Dalrymple är läkare, debattör och författare, vars senaste bok, Not With a Bang But a Whimper, kom ut i höstas. Kolumnist på bland annat Spectator och New Criterion.

Opinion

Why Pinochet was so hated

When I learnt that the Torquemada of international law, Judge Garzon, was in trouble in his home jurisdiction, Spain, I confess that I did not feel a great deal of sympathy for him, rather the reverse.

The delusions of a philosopher

There is nothing so foolish, said Cicero, that some philosopher has not said it.

Do we all want freedom?

Somerset Maugham once remarked that he found it strange that Henry James was prepared to exchange one of the most important subjects of his day, the rise to world power of his own country, the United States, for the tittle-tattle of the drawing-rooms Europe. But perhaps this is not altogether strange: we are often so wrapped up in our own little lives that we fail to miss the most important political or economic trends around us.

Theme

Inhumane Le Corbusier

Le Corbusier has had a significant influence on 20th century architecture, especially in Sweden. However, Theodore Dalrymple argues that he belongs more to criminal history than to architectural history.

NR 6 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...