VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Artiklar av Therese Bohman

Civilisation

Ruinerna - mitt i samtiden

Ruinen som motiv har länge fascinerat konstnärer och författare. Therese Bohman undersöker ruinernas lockelse genom historien och finner en tidlös symbol för förgängligheten.

Kultur

Ryska ikoner på väg till Sverige

Den ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki tog avstånd från den inskränkta undervisningen vid Kejserliga konstakademin och skildrade istället livet för landets underklass. Therese Bohman berättar om en epokgörande tid i rysk konsthistoria.

Frizon

Ny skola i mästarnas anda

Therese Bohman porträtterar en konstutbildning på frammarsch.

Tradition

Den siste atenaren

Att vara först med något är i vår kultur ett säkert sätt att skriva in sig i historieböckerna. Den som är sist med något får däremot sällan erkännande. Få har hört talas om John William Godward, den siste konstnären i den akademiska tradition som framhöll grekisk och romersk konst som ideal.

Frizon

Den figurativa konstens revansch

Det internetbaserade museet Art Renewal Center lockar besökare med hjälp av äldre figurativt måleri som effektivt skjutits åt sidan i konsthistoriska verk. Modernismens anspråk på att vara mer demokratisk och öppen än äldre tiders konst kritiseras skarpt på museets debattforum.

Kultur

Moll ute i kylan

Therese Bohman presenterar den österrikiske konstnären Carl Moll.

De första julklapparna

Therese Bohman betraktar Hieronymus Boschs version av målningen "Konungarnas tillbedjan".

Stämningsmättad realism

Therese Bohman letar i konsthistoriens gömmor och hittar den franske realisten Émile Friant.

De kusliga salongernas mästare

Roj Friberg är föremål för en retrospektiv utställning och en ny bok. Therese Bohman reflekterar över förfallets estetik.

Therese topplista

För att en gång för alla komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. Seriens sista del behandlar världens bästa målning Jägare i snö av Pieter Brueghel.

Thereses topplista

Näst sista delen i Therese Bohmans lista över världens bästa målningar behandlar Caravaggios Bacchus.

Thereses topplista

För att en gång för alla komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. På plats tre i denna tio-i-topp-lista återfinner vi målningen Kristus begråts av Giotto di Bondone.

Thereses topplista

För att en gång för alla komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. På plats fyra i denna tio-i-topp-lista återfinner vi målningen Nocturne in Black and Gold: The Falling Rocket av James Whistler.

Med förmåga att ständigt häpna

Den tyske romantikern Caspar David Friedrich är aktuell med en utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Även om hans samtida såg honom som en mystiker återfinns hans egenart lika mycket i antydan av känslolägen.

Thereses topplista

Therese Bohman har kommit till plats fem på sin konst-topplista.

Thereses topplista

Den fjärde delen av Therese Bohmans lista över världens bästa målningar avverkar två placeringar på en gång: grå målningar av Mark Rothko och Caspar David Friedrich.

Thereses topplista

På plats 8 på Therese Bohmans lista över de bästa målningarna någonsin hittar vi William Turners Rain, Steam and Speed.

Thereses topplista

För att en gång komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. Seriens andra del behandlar plats nio: Kvinna med pärlhalsband av Jan Vermeer.

Thereses topplista

För att en gång komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. I seriens första del som behandlar plats tio på denna tio-i-topp-lista diskuteras målningen Stormen av Giorgione.

Frizon

Jakten på ett ärligare uttryck

Det Prerafaelitiska brödraskapet tog avstånd från det samtida, viktorianska måleriet och vände sig istället till den tidiga renässansens konst för inspiration. Trots att de snabbt övergav sina egna högt ställda ideal fortsätter deras bildvärld att fascinera efter 150 år.

Recension

Bilder som bildar

DJUR OCH NATUR PÅ SKOLPLANSCHER Jens Wahlstedt Prisma 2008

Svart tog färgen ur medeltiden

BLACK MICHEL PASTOUREAU Översättning Jody Gladding Princeton University Press 2008

Gråvädersmåleri

Like Breath on Glass - Ehistler, Inness and the Art of Painting Softly MARC SIMPSON Yale University Press, 2008

Fabrikstillverkad popkonst

Factory Records producerade inte bara epokgörande musik utan även några av världens mest kända skivomslag. Nu finns de samlade i bokform.

NR 9 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...