Existens på lokal

”Aron pekade på sitt glas: ’Om du är fenomenolog, förstår du lille kamrat, så talar du om filosofi när du talar om den här cocktailen!’ Sartre blev så tagen av detta att han nära nog bleknade: detta var ju precis vad han i flera år hade önskat sig – att tala om vanliga och påtagliga saker, och att det var filosofi.”

Aron hade hämtat sina lärdomar från Tyskland, där han hade varit stipendiat och studerat Husserl. Sartre köpte sedan på boulevard Saint-Michel Lévinas bok om Husserl och hade så brått att ta reda på vad som stod i den att han inte ens gav sig tid att sprätta upp sidorna.

Den laddade ankedoten från Simone de Beauvoirs memoarer bildar utgångspunkten för Sarah Bakewells nya bok At the Existentialist Café. Här berättas med inlevelse och l&...

Den här innehållet är en del av Axess+.

Bli prenumerant för att få åtkomst nu!

Prenumerera
Svante Nordin

Professor emeritus i idé- och lärdomshistoria.

Läs vidare