Främmande för maten

Märkningen är till stor nytta för den som oroar sig för att exempelvis få i sig bakterien listeria, men har också kritiserats för att öka mängden matsvinn och bidra till sopberget. Man beräknar att varje svensk slänger nästan ett kilo mat i veckan, ett slöseri som på senare tid bland annat uppmärksammats i artiklar i Svenska Dagbladet.

På Livsmedelsverkets hemsida förklarar man noggrant – och med hjälp av pedagogiska bilder – att datummärkningen inte är huggen i sten. Det går i de flesta fall bra att äta livsmedlet några dagar till, en kvalitetsförsämring till trots. Livsmedelsverket uppmuntrar konsumenten att använda sina sinnen, att titta, lukta och smaka för att avgöra om varan fortfarande är ätbar.

Historiskt sett är det lite lustigt att denna information faktis...

Den här innehållet är en del av Axess+.

Bli prenumerant för att få åtkomst nu!

Prenumerera
Catta Neuding

Medarbetare i Axess.

Läs vidare