Det fina med färdigmaten

Skinkan tillverkas i vad som ser ut som en tvättmaskinstrumma där köttslamsor i en saltlösning frigör proteiner som klistrar ihop köttmassan i ett stycke. Pulvermoset och den stärkelsefyllda falukorven görs istället av potatisar ur andrasorteringen – vips har rester blivit mat!

Andreas Håkanssons Det ängsliga matsamhället. Det fina med färdigmaten (Fri Tanke Förlag, 2018) är full av detaljerade berättelser om hur industrin gör god och billig mat genom att ta tillvara och spara resurser. Istället för att försöka dölja de tekniska processer som skiljer industrimaten från den traditionella och romantiska bild vi ofta har av hur mat blir till, så gläntar han på dörren till en värld av spännande maskiner.

Den billiga och arbetsbesparande industrimaten har också betytt mycket fö...

Den här innehållet är en del av Axess+.

Bli prenumerant för att få åtkomst nu!

Prenumerera
Mattias Svensson

Författare och debattör.

Läs vidare