VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fackböcker 2018

Den svenska jakten på Saddams vapen

Av Therese Larsson Hultin

Det hör inte till vanligheterna att man vill ha mindre information i en fackbok. Jag kan faktiskt inte påminna mig något annat tillfälle då jag helhjärtat uppskattat det jag läser, och samtidigt velat ta fram rödpennan och stryka ner lite här och var, men låt mig återkomma till det.

Rolf Ekéus är den svenske toppdiplomaten som 1991 fick ett av den internationella diplomatins mest prestigefyllda – och svåraste – uppdrag. Han skulle leda FN:s särskilda kommission med ansvar för Iraks nedrustning, UNSCOM. Det var en unik skapelse som skulle lyda direkt under FN:s säkerhetsråd och inte under generalsekreteraren som brukligt. Ekéus flyttade från Wien till Manhattan och byggde upp sin organisation från noll. Han fick göra allt själv: från att ständigt ragga finansiering och bygga upp ett team av vapeninspektörer, till att hitta rätt vägar i FN-byråkratin för att få fram fungerande lokaler.

Titeln Mellan två krig. Saddams fall och IS födelse (Albert Bonniers Förlag, 2018) syftar givetvis på de två Irakkrigen. ”Ett nödvändigt och ett onödigt”, som Rolf Ekéus skriver redan i inledningen. Efter att Kuwait befriats från Iraks ockupation i vad som blev ett snabbt krig med USA i spetsen, så beslutade Säkerhetsrådet att Iraks innehav av massförstörelsevapen skulle förstöras. UNSCOM, med hjälp av ett team från det internationella atomenergiorganet IAEA, letade efter allt från kärnvapen till missiler, kemiska och biologiska vapen.

Här börjar en katt och råtta-lek mellan Saddam Hussein och Rolf Ekéus som ska vara under större delen av 1990-talet. Ekéus lämnade UNSCOM 1997 för att bli Sveriges ambassadör i Washington, vilket inte betydde att jakten på Iraks vapen upphörde.

Det är bitvis väldigt spännande. Som när vapeninspektörerna stoppas av beväpnad irakisk militär vid ingången till en anläggning som de ska granska. Samtidigt ser de hur ett 60-tal fordon i hög fart lämnar området. Ekéus själv befinner sig just då i New York, men kan via satellittelefon följa utvecklingen mitt i natten. Inspektörerna tar upp jakten på kolonnen och fotograferar lastbilarna, varpå de irakiska soldaterna böjar skjuta med handeldvapen i riktning mot UNSCOM:s experter. Rolf Ekéus redovisar sedan samtliga telefonsamtal han förde under natten, vilka FN-ambassadörer han ringde och vid vilket klockslag.

Vid ett annat tillfälle besöker inspektörerna en lagerlokal i Bagdad. De hittar ”kärnvapenrelaterade dokument” och väcker Ekéus klockan 03.00 på natten amerikansk tid. När inspektörerna försöker forsla bort dokumenten omringas anläggningen av irakisk militär. UNSCOM hindras lämna parkeringsplatsen och är instängda på området i flera dagar. Kolleger kastar mat över stängslet till parkeringen så att inspektörerna ska få något att äta. Upptäckten ger Ekéus bevis på att Irak faktiskt hade ett kärnvapenprogram, vilket de tidigare förnekat.

Det är alltså spännande läsning. Samtidigt kanske vi inte måste få vad som känns som samtliga rubriker i världens tidningar redovisade. Detaljerna tynger berättelsen. Jag förstår att informationen är viktig för forskare och andra med specialintresse av inspektionerna, men hade Ekéus bok haft lite mindre av doktorsavhandling över sig, hade den varit lättare för en bredare publik att ta till sig – för det här är en bok som många samhällsintresserade borde läsa.

Det är också spännande att höra om alla Rolf Ekéus träffar. Det är lunch med USA:s utrikesminister Madeleine Albright ena dagen, förtroliga samtal med Jordaniens kung Hussein den nästa och ständiga besök i Vita huset. Men trots allt namndroppande så upplevs det ändå inte som skrytsamt. Det här var den verklighet Ekéus levde i och han drar sig inte för att skildra dem han träffar kritiskt, vilket gör att boken känns både ärlig och personlig.

Pikant nog kan Ekéus inte hålla sig från att ge Hans Blix några nålstick, IAEA:s generaldirektör. De båda herrarna hade ett nära samarbete, men verkar inte alltid ha dragit jämt. Mer avslöjar jag inte, det får ni läsa om själva.

Mest lästa just nu

1) Nordens sak är vår av Karlis Neretnieks

2) Håll världen på avstånd av Brendan O’Neill

3) De som kunde allt av Peter Burke

4) Alla för, ingen emot av Krister Thelin

5) Det är faktiskt komplicerat av Claire Lehman

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Domedagen nalkas av Thomas Engström

2) Historien förfalskas av Peter Luthersson

3) Det fina med färdigmaten av Mattias Svensson

4) Från aristokratvälde till arvkungadöme av Bo Eriksson

5) Med finanskraschen som följeslagare av Sten Westerberg

NR 5 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...