VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

En okänd historia

Av Charlotta E Lindell

På Tudortiden bodde det nästan fyrahundra svarta personer med afrikanskt ursprung i England – och de var inte slavar utan självständiga individer. Det berättar den brittiska historikern Miranda Kaufmann om i sin bok Black Tudors. The Untold Story (Oneworld).

Tudoreran är en av de mest omskrivna historiska perioderna. Ändå har detta i princip varit okänt. ”Jag hade själv aldrig hört talas om att det fanns afrikanska britter under Tudortiden, trots att jag har läst Tudorhistoria på alla nivåer vid universitetet”, säger Kaufmann till The Guardian.

I sin bok har hon valt ut tio svarta personer med olika bakgrunder. Vi får bland andra möta en välavlönad trumpetare vid Henrik VIII:s hov, en självständig ensamstående kvinna, en bryggare och en silkesvävare.

”Den svarta delen av befolkningen bodde som andra och arbetade, döptes och begravdes i kyrkan som ’vanliga’ britter”, skriver Miranda Kaufmann. Med tanke på hur viktig religionen var vid den här tiden visar det att de inte betraktades som utstötta.

När Kaufmann skulle fördjupa sig i ämnet upptäckte hon att det inte fanns något material att hämta hos National Archive, Storbritanniens riksarkiv. Istället har hon letat i lokala arkiv och samlingar landet över.

Hon kom fram till att det åren 1500–1640 levde cirka 360 svarta afrikaner i det brittiska öriket. De kom från Afrika via engelska handelsskepp men också med kungliga entourage tillhörande Katarina av Aragonien – drottning av England 1509–1533 – och Filip II av Spanien, make till Maria I av England 1553–1558. Kungligheterna lät skeppa personer ur slavbefolkningen som fanns i Spanien och Portugal, som då var de största kolonialmakterna. Svarta handelsmän och aristokrater tog sig på egen hand till Storbritannien.

Vad tror då Miranda Kaufmann är anledningen till att det inte har funnits någon nämnvärd dokumentation om de svarta afrikanska britterna under Tudortiden? ”Historia handlar mycket om vilka frågor du ställer om det förflutna. Historiker har tidigare inte ställt frågor om mångfald som det görs idag”, säger hon.

Mest lästa just nu

1) UD och Vietnamfrågan av Ann-Sofie Dahl

2) Historiens dom blir hård av Magnus Ranstorp

3) Världen av igår av Mats Fält

4) Individualismens baksida av Karin Pihl

5) Den seriösa av Hans-Roland Johnsson

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Innehållets nationalscen av Olle Lidbom

2) Den andra sidan av myntet av Håkan Tribell

3) En stat i staten av Hans-Gunnar Axberger

4) Alla för, ingen emot av Krister Thelin

5) Provocative Weaknesses av PJ Anders Linder

NR 9 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...