VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Fackböcker 2018

Sverige under kriget

Av David Andersson

I Henrik Berggrens bok Landet utanför. Sverige och kriget 1939–1940 skildras motsättningarna i den svenska regeringen efter Sovjetunionens anfall på Finland 1939.

Den Finlandsaktivistiske utrikesministern Richard Sandler kritiseras av framförallt finansminister Ernst Wigforss och tvingas avgå. Sverige får en samlingsregering, där den opolitiske Christian Günther blir utrikesminister. Han delar både den realpolitiska inställningen och bridgeintresset med statsminister Per Albin Hansson. Den nya regeringen känner sig 1940 tvungen att tillåta tysk permittenttrafik till Norge, efter att landet har blivit ockuperat.

Trots situationen i de nordiska grannländerna fortsätter svenskarna i stor utsträckning sina liv som vanligt, och även det skildras i Berggrens bok. Matcherna i fotbollsallsvenskan spelas som planerat, fastän många unga män har blivit inkallade. På biograferna kan man se Greta Garbo som skrattande sovjetiskt sändebud i Ernst Lubitschs komedi Ninotchka. Ingrid Bergman inleder sin Hollywoodkarriär, medan Zarah Leander tjänar stora pengar i Nazi-Tyskland.

Svenskarna firar jul ungefär som vanligt 1939, även om tidningarna manar till återhållsamhet och allvar. Populära julklappsböcker är Ivar Lo-Johanssons Bara en mor, Dorothy Sayers De nio målarna och Sten Bergmans Berömda upptäcktsfärder. År 1940 avlider nationalförfattarna Selma Lagerlöf och Verner von Heidenstam. Barbro Alving (Bang) får problem när hon skall skildra Heidenstams begravning, diktaren var mot slutet av sitt liv senil och utnyttjades av tyskvänliga krafter. Vid jordfästningen hälsas Alving välkommen som ”fru Bang”, som om hon vore släkt med Heidenstams tidigare käresta Kate Bang, som har drivits bort från Övralid. Alving skriver också engagerade reportage från krigets Finland.

Berggrens bok är första delen i en planerad trilogi om Sverige under andra världskriget. Tanken att ta ett helhetsgrepp på perioden är lovvärd. Men proportionerna mellan storpolitik och vardagsliv känns lite otillfredsställande. Den svenska utrikespolitiken under denna period har skildrats många gånger tidigare, till exempel i Alf W Johanssons Per Albin och kriget. Den kunde ha fått mindre utrymme, till förmån för det övriga materialet. En annan invändning är att källhänvisningarna längst bak i boken är lite för knapphändiga. Samma problem tycker jag finns med Berggrens uppmärksammade biografi över Olof Palme.

Annars är det en välskriven och ofta spännande bok, inte minst på grund av Henrik Berggrens stora personintresse.

Mest lästa just nu

1) Vår nygamla kantstötta värld av PJ Anders Linder

2) Uppvaknandets tid av Nina Solomin

3) Det stora livspusslet av Charlotta E Lindell

4) På allvar nu av Fredrik Haage

5) Onda sagor i onda tider av Åsa Wikforss

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Tankarna bakom bibelöversättningen av Tommy Olofsson

2) Skåpmat om Karl XII av Martin Neuding Skoog

3) Lysande om Japans store poet av PJ Anders Linder

4) En stor tid för romanförfattare av Jakob Sjövall

5) Från moralpanik till högkultur av Carl Rudbeck

NR 9 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...