VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Samhälle

Låt oss vila

Av Karin Stensdotter

En ung filosofilärare toppar Republikanernas lista till EU-valet. François-Xavier Bellamys konservativa framtoning lockar den höger som inte förlorats till president Macron.

Dégageisme. så kan man förmodligen sammanfatta fransk politik alltsedan valet av Macron till president och en majoritet av hans parti, La République en Marche, till nationalförsamlingen.

Så vad betyder då dégageisme? Ordet är en avledning av verbet dégager, i det här sammanhanget ungefär befria, rensa. I vanliga ordböcker hittar man det inte, däremot på nätsajter där man säger att det handlar om ett nytt ord som används för att beskriva ett politiskt fenomen (märktes först i samband med den arabiska våren) som betecknar att krav reses på att den som innehar makten helt enkelt ska försvinna. Sticka. Avgå. Kravet kommer från stora grupper, inte politiska motståndare, och de presenterar inte något annat eller bättre alternativ. De är bara urtrötta på något man också kan kalla etablissemanget. Även Emmanuel Macron valdes alltså tack vare dégageismen, en majoritet av väljarna ville bara ha bort allt vad gamla etablerade politiker och partier hette.

Vad däremot ingen sa då, men som tydligen ingår för den som kan sin historia, är att dégageismen inte tar slut i och med att en ny makthavare kommit på plats. Också den nya konstellationen löper en överhängande risk att bemötas med samma krav: Stick och brinn! av fortsatt lika missnöjda väljare.

Och det är det vi ser då de gula västarna bland annat kräver just Macrons avgång. Nästan hans huvud på ett fat.

Hans räckvidd har varit mycket begränsad under vintern. Inga möten på farliga ställen, inga spontana besök. Horder av säkerhetsmän och en allmänt försiktig hållning, även om han börjat delta ibland i den allmänna jättedebatt han själv initierat som pågår för fullt på lokal nivå. På något vis måste han ju försöka återvinna förlorat förtroende. Han ser även valet till EU-parlamentet som helt avgörande för kontinentens framtid och där har han helt enkelt startat en valkampanj.

Men man konstatera att även de gula västarna råkar ut för dégageismen, det är i stort sett inbyggt i deras rörelse som vägrar all representation, all auktoritet och där den som börjar synas för mycket i medierna omedelbart mordhotas till tystnad. Just sköna juveler.

Nu kommer ju Macron med största sannolikhet att sitta kvar liksom hans majoritet. Västarna kommer antagligen att ge sig framåt vårkanten – för den här gången. Men inget säger att dégageismen är över för det.

Jag ser framför mig ett ödelagt landskap när jag tänker på fransk politik, en orkan eller en brand har dragit fram över det. Gamla kvarlevor eller relikter som vänsterpopulistiske Jean-Luc Mélanchon eller högerdito Marine Le Pen tittar tilltufsade fram och försöker dra nytta av situationen, det går enligt opinionsundersökningarna sådär. De tillhör ju faktiskt också det gamla gardet, det som folk har fått nog av, även om det är de som numera ska föreställa opposition.

Och det är förmodligen i ljuset av detta som den hårt sargade men åtminstone fortfarande existerande högern, Republikanerna, har bestämt sig för att försöka något nytt i valet till Europaparlamentet i maj.

Det nya består i en ung lärare i filosofi, politiskt intresserad och aktiv alltsedan demonstrationerna mot förslaget om samkönade äktenskap i början av Hollandes mandatperiod. Utövande katolik som en gång sagt att han på ett personligt plan inte tyckte att abort var en bra lösning, något han numera får stå till svars för i varje intervju. Och varje gång svarar han lika artigt och vänligt att det absolut inte innebär att han vill ändra lagstiftningen i frågan.

François-Xavier Bellamy, 32 år gammal, toppar alltså Republikanernas lista till EU-valet. Han beskrivs ömsom som konservativ, ömsom som omöjlig att sätta etikett på. Klart är dock att han fått en traditionell uppfostran i Versailles med privat katolsk skola och så småningom de bästa statliga skolorna i Paris. Han har även varit aktiv scout i den scoutorganisation som är den mest konservativa, Scouts d’Europe. Den som kan sitt konservativa Frankrike kan i stort sett beta av alla de klassiska traddis-markörerna på en lista. Han beskrivs dessutom som både änglalik och svärmorsdröm.

Det är alltså lätt att stoppa Bellamy i ett fack, men när man lyssnar på honom själv så inser man att han är långt ifrån den stereotyp han framställs som.

En av de viktigaste frågorna för honom på EU-nivå är klimatet. Konservativ som han ändå är förespråkar han en förnuftig hushållning med resurserna som han tycker att Europa ska gå i bräschen för. Mindre överstatlighet eftersom Europa är en sammanslutning av olika folk. Bellamy talar hellre om en europeisk civilisation som han dessutom inte vill förändra i grunden utan snarare lämna över till kommande generationer.

Enligt en del bedömare är valet av Bellamy framförallt strategiskt inför nästa nationella val där republikanerna förstås hoppas göra bättre ifrån sig – Bellamys framtoning lockar den höger som inte förlorats till Macron.

Men han är också ung och fräsch, folk kan inte rimligen redan vara trötta på honom. Ett liknande val har även Nationell Samling (före detta Front National) gjort med den blott 24-årige Jordan Bardella, som förstås går till val på ett mer kritiskt program. La République en Marches lista är i skrivande stund inte spikad.

Bellamy är nu igång med sin kampanj. Med franska mått mätt har han alltså en lite annorlunda profil och bakgrund jämfört med professionella politiker. Han är lärare i filosofi, håller konferenser om samma ämne och har även skrivit böcker, där Les Déshérités ( De som gjorts arvlösa), Plon, 2014, handlar om dagens skolas oförmåga att förmedla kunskap mellan generationer, och där han säger att han inte är rädd för kulturkrockar, men för ”okulturkrockar”, alltså ungefär att etniska grupper brakar ihop i konflikt i brist på bättre vetande. Förra året kom Demeure – pour échapper à l’ère du mouvement perpétuel (Bernard Grasset), vars titel redan berättar en hel del om bokens innehåll. Ordet demeure har flera betydelser, först ungefär egendom, hus, hem, alltså en gedignare bostad. Men demeure är också en form av verbet demeurer som betyder ungefär förbli, stanna, alltså motsatsen till (Macrons) en marche eller allt som är rörelse.

Boken handlar som undertiteln berättar om att finna ro, stillhet, hem och förnuft i vår era av evig rörelse. Den är en genomgång av konflikten rörelse–vila genom tiderna och Bellamy konstaterar att Herakleitos utsaga Panta rei (Allt flyter) ”vann”, och att den senare även blivit självändamål: Politik ska numera alltid förändra allt i grunden, ekonomi är inte längre läran om att hushålla med begränsade tillgångar utan har blivit ett självändamål i läran om att skapa pengar. Vi har slutat att tala om emigranter och immigranter, istället talar vi om migranter, som om de som flyttar varken hade ett ursprung eller ett mål, som om bara själva rörelsen vore viktig.

Exemplen är förstås många fler och inget är revolutionerande (såklart!) men sammantaget framträder en bild av lågmäld eftertanke och av klart förnuft, som märkligt nog känns ganska ovanlig bland politiker idag.

Mest lästa just nu

1) Friheten står på spel av Erik Helmerson

2) En ocean av nonsens av Margareta Melén

3) Digital sopsortering av Håkan Lindgren

4) Vår tid var då av Nina Lekander

5) Önskedrömmande av Thomas Steinfeld

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Bildsättarnas epok av Adam Cwejman

2) Liberalism och gemenskap av Svend Dahl

NR 3 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...