VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Böcker får nytt liv

Av Charlotta E Lindell

Somliga bortglömda författare återuppstår från de döda, som till exempel Stefan Zweig.

En författare som hann få veta att hans roman hade återupptäckts var Andrew Szepessy (1940–2018), ungrare född i England. Hans bok Bestämmelser angående nedsväljandet av sängfjädrar har unikt nog tidigare enbart givits ut på svenska. Här publicerades den 1982 i översättning av Maria Ekman. Det är en dystopisk berättelse, löst baserad på den dåvarande studenten Andrew Szepessys erfarenheter från ett ungerskt fängelse på 1960-talet. Ekon av såväl Franz Kafka som Heinrich Böll och Milan Kundera hörs boken igenom.

Tack vare författaren Ian McEwan har romanen nu fått nytt liv. McEwan stötte av en slump på originalmanuset och blev så förtjust att han tipsade sitt förlag Vintage/ Random House om det. Det har resulterat i att boken nu också ska ges ut på engelska, med titeln Epitaths for Underdogs. Publiceringen är planerad till nästa år och rättigheterna har även sålts till flera andra länder.

Bibliofiler med upptäckarlusta kan dock redan nu hitta litterära guldkorn, som har kommit upp till ytan. I The Book ofForgotten Writers (2017) har Christopher Fowler, själv författare till ett fyrtiotal böcker, vaskat fram 99 stycken. Fowler entusiasmerar bland annat läsaren med berättelser om mindre kända Dickensböcker, Sven Hassels skildringar av andra världskriget och Kyril Bonfigliolis skruvade kriminalromaner om antihjälten Mortecai. The Book ofForgotten Writers kom nyligen ut i pocket, och i samma veva gavs en av de bortglömda författarna som Fowler lyfter fram ut på nytt: den afroamerikanske William Melvin Kelleys debutroman A Different Drummer. Det är en mörk satir om ras och USA från 1962, som kommer att följas upp med ytterligare böcker ur hans produktion.

Kanadensiska kriminalromanförfattaren Margaret Millar är även hon åter aktuell, ett antal av hennes böcker har kommit i nyutgåva.

Återstår att se om någon av titlarna kommer att göra en sådan makalös comeback som John Williams Stoner och Richard Yates debut Revolutionary Road har gjort.

Mest lästa just nu

1) Friheten står på spel av Erik Helmerson

2) Om läget i vår demokrati av Tommy Möller

3) En ocean av nonsens av Margareta Melén

4) Digital sopsortering av Håkan Lindgren

5) Vår tid var då av Nina Lekander

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Vår tid var då av Nina Lekander

2) På stormigt vatten efter brexit av Elisabeth Braw

3) Friheten står på spel av Erik Helmerson

4) En ocean av nonsens av Margareta Melén

5) Digital sopsortering av Håkan Lindgren

NR 4 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...