VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Äntligen är det över

Av Erik Thyselius

När detta nummer av Axess nått läsarna har EU-valrörelsen kommit och gått. Tacka gudarna för det. Även om svenska val till Europaparlamentet sällan är några färgsprakande tillställningar var denna rent ut sagt förfärlig.

En krönika i Borås Tidning (12/5), av tankesmedjan Timbros Andreas Johansson Heinö, hade den uppgivna rubriken ”Den sämsta valrörelse jag upplevt”. Jag kan bara instämma.

Bortsett från de outhärdliga brösttonerna om att valet stod mellan högerextremism och demokrati (det gjorde det inte), utsattes väljarna för Centerpartiets Fredrick Federleys försök till brunsmetning av KD, Moderaten Tomas Tobés obegripliga kampanj om ”kriminella räkor” och en bedrövlig SD-affischering i Stockholms tunnelbana. Nu dröjer det åtminstone fem år till nästa gång.

Det är synd att frågor som rör EU, och Europa för den delen, behandlas så styvmoderligt av såväl partier som medieredaktioner. För politikerna handlar det om att få just deras hjärtefrågor på agendan, egalt om de överhuvudtaget har med EU att göra eller inte. Och för redaktionerna att yrvaket försöka spegla ett maskineri som i övrigt lämnas mer eller mindre obevakat större delen av mandatperioden.

Att SVT missade att sända debatten mellan EU:s Spitzenkandidatentill förmån för hockey-VM och Eurovision, är ett rejält underbetyg för ett programbolag som sägs verka i public service-anda. SR klarade uppdraget bättre. Trots det intar Sverige jumboplatsen vad gäller bevakningen av EU – jämfört med våra grannländer Danmark och Finland tenderar rapporteringen att vara ytlig och i värsta fall förvirrande.

Jämför sakkunskaperna på redaktionerna och i partierna om USA:s maktdelning med svårigheterna att skilja på ministerrådet, kommissionen och parlamentets olika roller – påfallande ofta bara betecknat som ”EU”.

Slutligen. Miljöpartiet hade ”Klimatet kan inte vänta” på affischerna med kandidaten Per Holmgren. Mer underhållande (och kanske även sanningsenligt) hade istället varit ”Klimatdiktatur nu!”.

Med den något infama reflektionen önskar jag dig som läst en trevlig sommar!

Mest lästa just nu

1) Vittnen till det ofattbara av Nuri Kino

2) Hur ska hoten mötas? av Magnus Norell

3) Det är här det börjar av Staffan Heimerson

4) Tillbaka till framtiden av Gudrun Persson

5) Vi var här först! av Nathan Shachar

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Innehållets nationalscen av Olle Lidbom

2) "Den som finge möta en sådan kvinna" av Anna C Rédei

3) Den andra sidan av myntet av Håkan Tribell

4) Ta oss på allvar! av Jasenko Selimovic

5) Räddaren i nöden av Jonas Elvander

NR 5 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...