Ketchupens långa resa

Helt fel ute var inte vännen med ketchupen. Det inser jag när jag läser Andreas Håkanssons bok Mat, myter & maskiner. Den smakrika såsen introduceras nämligen till medeltida européer via Asien, låt vara Indonesien, i slutet av 1600-talet. Britterna imponerades av det asiatiska köket och framförallt av de välsmakande såserna som omtalades med samlingsnamnet kacap. Den indonesiska såsen gjordes dock på sojabönor och skulle gå vägen via fiskketchup, valnötsketchup och svampketchup innan amerikanerna börjar göra ketchup på tomat, så småningom addera socker och börja tillverka denna i industriell skala. En tidigare förlaga fanns för övrigt i det gamla Romarriket, men som många andra kunskaper från denna tid hade deras fisksås garum fallit i glömska. Därför f...

Den här innehållet är en del av Axess+.

Bli prenumerant för att få åtkomst nu!

Prenumerera
Mattias Svensson

Författare och debattör.

Läs vidare