VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Boleyn får upprättelse

Av Charlotta E Lindell

Anne Boleyn (1507–1536) var en av de kvinnor i världen som hade störst makt under 1500-talet. Till en början var hon hovdam hos Henrik VIII, då han var gift med Katarina av Aragonien.

Tudorkonungen skilde sig från första hustrun för att 1533 gifta om sig med Boleyn. De fick en dotter, som senare blev drottning Elisabet I. Men de fick ingen manlig arvinge, varför kungen istället siktade in sig på Jane Seymour, även hon hovdam. Och 1536 lät han halshugga Anne Boleyn på grund av påstådda otrohetsaffärer.

Nu har engelska populärhistorikern Hayley Nolan kommit ut med boken Anne Boleyn. 500 Years of Lies (Amazon Publishing/Little A). Här monterar hon med liv och lust ned uppfattningen att Boleyn var en promiskuös och självcentrerad samhällsklättrare. Fram växer istället en bild av henne som en påfallande modig och stark kvinna. ”Anne Boleyn var folkets politiker som kampanjade för radikala lagar mot fattigdom, amnesti åt fångar och gratis utbildning åt socialt utsatta unga”, konstaterar Nolan, som till vardags driver The History Review – en podd med över en miljon lyssnare.

Bilden av Boleyn som en makthungrig sköka skapades efter hennes död, menar Nolan, och det är en föreställning som fortfarande lever kvar. Inte minst i skönlitterära skildringar och i tv-serier och filmer. Nolan nämner såväl biofilmen Den andra systern Boleyn, baserad på Philippa Gregorys roman, som tv-serien Wolf Hall, med Hilary Mantels romansvit om Thomas Cromwell och Tudortiden som förlaga. ”Lata författare och sexistiska historiker har framställt Anne Boleyn helt felaktigt genom århundraden”, skriver Nolan.

Hayley Nolan har ägnat tre år åt att göra efterforskningar om Anne Boleyns liv och gärning. Med den brittiska regeringens tillåtelse fick Nolan tillgång till arkiv som enbart ett fåtal hade fått se tidigare. Hon har också grävt efter information i Frankrike.

Hennes bok har, inte oväntat, fått kritik från en del akademiska historiker medan andra tycker att det är uppfriskande med ett nytt grepp på en av historiens mest kända kvinnor.

Mest lästa just nu

1) En historia om känslor av Joel Halldorf

2) Livet någon annanstans av Susanna Birgersson

3) Fler dör av krossat hjärta av Lars Åke Augustsson

4) Det finns alltid hopp av Mats Wiklund

5) Revolutionen passerar Stockholm av Emil Uddhammar

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Låt orden ligga av Johan Tralau

2) I rikets hemliga tjänst av Katarina O'Nils Franke

3) Allt är inte kommunikation av Alfred Sjödin

NR 3 2020

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...