VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 8 2013TEMA: När privat­sfären krymper

Ladda hem som PDF plus

Tema

Nätbedragare bör oroa mer än NSA

Övervakning som gäller alla kommer knappast att förändra vårt beteende på internet.

Offentlig kommers med våra privatliv

Myndigheter och landsting tjänar stora pengar på att sälja integritetskänsligt material om privatpersoner.

Repressionen har ökat

I en rättsstat måste brottsbekämpningens och integritetens intressen balanseras, men nu har säkerhetsintresset tagit över.

Tillitens grund tas ifrån oss

Långt driven övervakning kan förvandla den personliga integriteten från konstruktiv frihets- och skapandekraft till ängsligt och defensivt försvarsprojekt.

Tryggare kan ingen vara

Den tyska allmänheten har tagit nyheterna om digital övervakning med ro. Trots detta är debatten mer intensiv i Tyskland än i andra länder. Det beror på att de traditionella medierna fortfarande står starka.

Ledare

Priset är högt för total transparens

Signalspaning och annan övervakning utgör en värld av gråskalor. Det är lika meningslöst att vara för eller emot i största allmänhet som det är att vara för eller emot beskattning. Av avstå helt fungerar inte, men man måste alltid ta ställning utifrån syften, omfattning och metoder. Att säga ja till allt är lika naivt som att förkasta allt.

Samhälle

Allt gott kommer inte från ovan

Lojalitet mot uppdraget och stark känsla för professionens värden är ett utmärkt alternativ till ledarkult och teknokrati.

Ekonomins humanistiska kärna

Det goda i livet är inte i pengarna på banken. Däremot kan det vara påhittigheten och arbetsinsatsen som såg till att pengarna kom dit. Ansträngningen är sin egen belöning. Det var budskapet för dagen när professor Edmund Phelps, som fick Ekonomipriset 2006, höll tal utifrån sin nya bok hos Institutet för näringslivsforskning (IFN) en förmiddag i oktober.

Ett djävulskt problem

Varken regimen eller oppositionen kan idag leda Syrien. Det enda som kan rädda landet från ett permanent sönderfall är USA:s och Rysslands diplomati.

Framtiden inte vad den varit

Vurmen för det autentiska är egentligen en misstro mot visionen om en framtida, bättre värld. Men historien har inte tagit slut.

Utmaningen för Mellanöstern

I Syrien och Irak drabbar sunni- och shiamuslimer samman. Konflikten radikaliserar båda lägren som får stöd av ärkefienderna: shiamuslimska Iran och sunniwahhabitiska Saudiarabien. I Egypten antänds återigen motsättningen mellan muslimer och kristna. Därmed är försöket till en arabisk gemenskap sammanhållet av en arabisksocialistisk idé slagen i bitar.

Vad eurokrisen lär

Konjunkturen är på väg uppåt och det värsta är över för Europa den här gången. Men krisen borde få oss att ifrågasätta en svensk anslutning till euron.

Varken behå eller slöja

"Bena blir fulla med spring", sjunger lilla Ida. Pippi Långstrump sjunger att hon har "prickigt sommarskinn". I Astrid Lindgren-idyllen är barnkroppen bara sin egen, och finns till för att leka och springa med, och möjligen besjunga i en sommarsång.

Frizon

Den sista staden

Under kulturrevolutionen revs över hundra städer som omgavs av gamla stadsmurar. En räddades, men nu hotas den att förvandlas till nöjespark.

Dödförklarad men vid liv

Detroit är själva sinnebilden för den amerikanska drömmens uppgång och fall. Men i den ekonomiska och urbana ödeläggelsen spirar hoppet om en ny start för USA:s fattigaste stad.

Tradition

Därför lever Hesiodos

Den antike poeten Hesiodos är upphovsman till många kända myter. Dessa myter talar fortfarande till oss, förmodligen därför att de uttrycker filosofiska och moraliska sanningar.

Civilisation

Arvet från Grimm

200-årsjubileet av bröderna Grimms sagor firas nu stort i Tyskland. Men arvet efter de två bröderna är komplicerat.

Det var inte bättre förr-förr

Många är de som idag i enskilda artiklar eller antologier klagar över obildning i allmänhet och humanioras svåra belägenhet i synnerhet - ett exempel bland många är Till vilken nytta? En bok om humanioras möjligheter med Tomas Forser och Thomas Karlsohn som redaktörer.

Framtidshoppet som försvann

Under 1960-talet bröt den första Star Trek-serien ny mark på mer än ett sätt. En av huvudrollsinnehavarna var en svart kvinna och flera avsnitt behandlade för sin tid kontroversiella och banbrytande teman.

Från Pax Britannica till Pax Americana

Winston Churchill räddade världen från Hitler men fick också uppleva att britterna förlorade sitt imperium. Om detta skriver Svante Nordin i en ny bok.

Inte någon sorglös artist

Under 1940- och 50-talen regisserade och medverkade Hasse Ekman i några filmer som blivit klassiska. Nu finns flera av dem på dvd.

Marcel Proust och filmkonsten

För nästan jämnt 100 år sedan - den 14 november 1913 - utkom en av 1900-talets mest minnesvärda romaner. Den heter Swanns värld, och utgör första delen av Marcel Prousts sju band långa romanserie På spaning efter den tid som flytt (1913-1927).

När känslorna dominerar

Det har blivit mer fokus på känslor, och mindre på kunskap, i samhällsprogrammen i SVT och P 1.

Tilliten vilar på moraliska förbud

Vårt välstånd vilar på arbetsdelning och utbyte, som i sin tur vilar på att det finns tillit även mellan människor som inte känner varandra. Ekonomen David C Rose har skrivit en uppmärksammad bok om förutsättningarna för denna tillit.

Recension

Arabiska ögon ser på världen

Hur araber ser på sig själva och på omvärlden är frågor som ständigt aktualiseras. Inte minst har svar på dessa frågor eftersökts under de händelser som gått under beteckningen den arabiska våren. Den senaste utvecklingen av spekulationer kring en eventuell militär intervention i Syrien har intensifierat samtalen kring hur MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika) skulle reagera på olika alternativ vad gäller detta.

Bröder i tron

Tiden vid makten blev kort och föga ärorik. När militären störtade Egyptens första demokratiskt valda president hade Muhammad Mursi innehaft sitt höga ämbete i ett år utan att lyckas lösa landets enorma ekonomiska och demografiska problem.

Dansk dynamik

Övergången mellan 1700- och 1800-talen var en tumultartad tid. Franska revolutionen och Napoleonkrigen i dess efterdyningar satte sina djupa spår i hela Europa. Först efter Wienkongressen 1815 kom det att råda ett visst lugn, men den politiska glöden från 1789 pyrde och blev till eldslågor under det andra revolutionsåret 1848.

Den enes frigörelse blir den andres förtryck

Edmund Burke kallas för konservatismens fader i handböckerna. Det är inte orimligt, men det kräver nyanseringar och preciseringar. Svante Nordin läser de senaste tillskotten i den rika litteraturen om den stridbare irländaren.

Den omtänksamme imperialisten

Thomas Babington Macaulay var jämngammal med 1800-talet och 59 år när han dog. Hans liv hade då varit en enastående framgångssaga, i varje fall professionellt.

En rörelse mot ljuset

"Vad har romarna egentligen gjort för oss?" frågar sig självständighetskämparna retoriskt i Monty Pythons Life of Brian. En modern och lika retorisk motsvarighet till denna frågeställning kunde, för vår egen del, vara: Vad har upplysningen egentligen gjort för oss?

Glöm stenåldersdieten

Det tycks ligga säkert förankrat i människans psyke att tänka att "det var bättre förr...". Den ändlösa diskussionen om den nutida skolans gruvliga uselhet jämfört med den sagolika utbildning alla åtnjöt för låt säga 50 år sidan är bara ett exempel bland tusentals.

Mellan möjlighet och verklighet

Unwinding är ett svårt ord att översätta, i det här sammanhanget enklast som upplösning. Vad journalisten och författaren George Packer har satt sig före att skildra är upplösningen av Amerika, eller mera precist: upplösningen av efterkrigstidens amerikanska välfärdssamhälle.

När politiken försvann

Det hela började med att Margaret Thatcher förlorade makten. Järnladyn kastades av hästen. I hennes ställe placerade de en gråblek vekling som märkligt nog - eftersom den här historien rör Storbritannien - inte skämdes över att han härstammade från en familj av cirkusartister.

Sanning och konsekvens

På 1990-talet var François Bayrou under fem år Frankrikes motsvarighet till Jan Björklund. Han var utbildningsminister 1993-1997 - en ovanligt lång tid på en ofta utsatt post - och alltså i både Édouard Balladurs och Alain Juppés regeringar.

Viktiga läxor

Den amerikanska journalisten Amanda Ripley inleder sin undersökning av utbildningskvalitet i boken The Smartest Kinds in the World genom att själv göra ett PISA-test, det test i läsförståelse, matematik och naturvetenskap som ges till femtonåringar i OECD-länderna.

Vit makt

Kapstadens operahus ligger på DF Malan Street. Mitt i affärsdistriktet ligger Hans Strijdom Avenue, och i utkanten av stan ligger Hendrik Verwoerd Drive.

Världens gång

Världens gång

Ännu några veckor efter säsongens första riktiga partiledardebatt i tv, grunnar jag över orsaken till statsminister Fredrik Reinfeldts omskrivna hånleende. Det gav en obehaglig känsla av upplösning: enligt samhällskontraktet är det politikernas uppgift att ta sig själva på allvar och vår uppgift att hånle.

NR 8 2013

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...