VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 6 2014TEMA: Religion i det 21:a århundradet

Ladda hem som PDF plus

Tema

De komplexa islamisterna

De islamistiska rörelserna i Mellanöstern uppvisar stora skillnader. I det arabiska uppvaknandet spelade de därför olika roller och hade olika strategier.

Gud är tillbaka

Vid slutet av 1900-talet trodde många att sekularisering och liberalism triumferat. Men idag är religionen överallt. Kan världen rymma både Gud och den moderna tidsåldern?

Judendomen mellan Sion och Diaspora

Den judiska statens roll i judiskt liv debatteras alltmer. Intressekonflikten mellan judisk nationalism och judisk diaspora kan inte längre undertryckas.

Kärleken som religion

I väst har kärleken antagit rollen av en ny gud, tillgänglig för alla. Men kärlek är vad vi känner inför dem som ger oss hopp om en oförstörbar grund för vårt liv.

Unikt sändebud - unikt uppdrag

Genom att tala om mänsklig värdighet står påven i centrum för internationell politik. Franciskus är, precis som sina företrädare, en viktig världsledare.

Ledare

Dyra drömmar om tiotusentals turister

En tisdagskväll i slutet av augusti gick jag på premiär och såg Martin Borgs dokumentärfilm Någon annan betalar. Det är en tragikomisk roadmovie, där Borgs far land och rike runt och inspekterar ruinerna (för det mesta) av allsköns skattefinansierade vansinnesprojekt.

Samhälle

Falska profeters sällskap

Thomas Pikettys slutsatser bygger på en rigid eko­nomisk analys och historieuppfattning. I Sverige skulle hans rekommendationer göra mer skada än nytta.

I korthet

Vid Sydeuropas allra östligaste gräns, 20 mil väster om Istanbul, ligger sömniga Edirne.

När känslorna tar över

Mediekonsumtionen på nätet styrs alltmer av känslo­manipulation. Men när vi hugger på klickjournalistikens beten ger vi också bort information om oss själva.

Och så sänker vi ribban

"Killen hade fått sin cykel snodd." säger rösten i radion. Barnradion? Infantil morgonshow i reklamradion? Nix - nyheter i public service-kanalen P 3.

På spaning efter en konflikt

Han ser tvärsäker ut där han står, den unge mannen. Han som på egen bekostnad rest till Almedalsveckan för att bara lyssna på Gudrun Schyman.

Suckarnas ­ministär

Inför 2014 års val tippas ministerposter - i händelse av S-seger - gå till en son och en dotter till tidigare S-ministrar, samt sonen till en socialdemokratisk partikassör.

Tillbaka till naturen

En tilltagande urbanisering ger vilda djur och växter fler områden att etablera sig på. Men rörelsen mot återförvildning väcker frågor om vad vi menar med natur.

Utmanade av terrorn

Den islamistiska terroriströrelsen IS har chockat omvärlden med sin brutalitet och sina militära framgångar. Regionens aktörer tvingas lägga om sina strategier.

Frizon

Den siste ­kejsaren

Envåldshärskaren Haile Selassie byggde sin makt på religiösa ­mytbildningar och personkult. Men slutligen hann verkligheten ifatt den man som hävdade att han härstammade från kung Salomo.

Dubbelstöten mot skolan

Skolan kommer inte att kunna räddas, så länge vänstern och högern saknar insikt om vad deras dubbla attack på läraryrket har ställt till med. Båda medverkade till att minska lärarnas idealitet och yrkes­identitet. De har med motsatta men ändå gemensamma ansträngningar baxat skolan ända hit.

Opinion

Vad menar ni med frihet?

Borgerliga politiker förordar ökad statlig styrning för att uppnå frihet från samhälleliga normer. Det kallas normkritik, men innebär att en norm byts ut mot en annan.

Intervju

"Anders Borg är min hjälte"

Den brittiske journalisten Fraser Nelson följer svensk politik med stort intresse. Han ser ett land som både högern och vänstern kan gilla.

Tradition

Fenomenet och maskinen Jane Austen

Det moderna intresset för Jane Austen tar sig uttryck i filmer, ­översättningar och mer eller mindre långsökta tolkningar. Också för 100 år sedan fanns en Austenkult, och hon betydde ­mycket för soldaterna under första världskriget.

Civilisation

Humanisten som piga

Idag höjs röster om att humanisterna bör bli mer samhällsnyttiga.

Ingen kunde mer om Ekelöf

Reidar Ekner (1929-2014), som nyligen avled, var framstående inom flera områden. Han

Känslosamma och svartsjuka brev

På senare år har den sovjetiske författaren Andrej Platonov börjat få det erkännande han förtjänar. Nya utgåvor kommer i såväl Ryssland som Sverige.

Lättsamt om Montaigne

Antoine Compagnon blandar högt och lågt i sin bok En sommar med Montaigne. Det är i Montaignes anda.

På bio i Shanghai

I Kina förtigs ofta den hemska 1900-talshistorien. Men filmen Coming Home skildrar förtrycket under kulturrevolutionen.

På kryss med Daphne

Det var nära att Daphne aldrig hade kommit längre än till Nordsjön. En stor mina, livsfarlig och trind som en barnmage, strök förbi den lilla segelbåten med en mås cirklande över sig.

Världskriget i tecknad form

Peter Englund skildrar i Stridens skönhet och sorg första världskriget underifrån. Samma perspektiv finns i ett par andra aktuella böcker.

Recension

En ren kontrollfråga

I Axess 3/2014 bjöds läsarna på ett stort temablock om robotiseringens samhälleliga konsekvenser. Att maskiner ersätter mänskligt arbete har pågått genom hela historien.

En varumärkt värld

Idrottens värld är tacksam på det sättet att vi efter tävlingar och matcher vet vem som har vunnit. Vi kan vidare uppskatta idrottsutövarens ansträngningar för att bli bättre eller att komma tillbaka efter en allvarlig skada.

Europa laglöst land

När man ser politikerna jäkta från den ena konferensen till den andra, trängda av marknaden och av nödlidande stater får man en känsla av att man betraktar artister som har givit sig på konststycket att få vatten att flyta uppåt. Förtvivlat försöker de bekämpa problem vilka inte hade funnits om euron inte fanns."

Fähund med läshuvud

Paul de Man dog 1983. Han stod då på toppen av sin karriär. Han var professor i litteratur vid Yaleuniversitetet. På den tiden var det Yales så ka­llade hermeneutiska maffia, där de Man var gudfadern, som bestämde det kritiska modet.

Förlorad sensualism

När fick du senast ett handskrivet brev? Och när skrev du ett själv? Känner du igen dina vänners handstilar?

Generalangrepp

Under många år var den polske generalen och förre presidenten Wojciech Jaruzelski ett av mina främsta hatobjekt

Historiens omstart

Kan USA och Kina leva i fred med varandra? Det frågar sig Harvardprofessorn Noah Feldman i Cool War.

Ljuset från norr

Vad kallar man ett styrelseskick som inte lyckas balansera statsbudgeten en enda gång på 40 år? Rätt svar: Demokratiskt.

Realism och fantasteri

Italo Calvino var ett litterärt fenomen av ovanligt slag. En verkligt djup författare, och en briljant intellektuell, som skrev både litterärt och filosofiskt avancerade böcker, men som läses och älskas och trycks i nya upplagor över hela världen ännu snart 30 år efter sin död.

Staten, det är vi

Den franske historikern Pierre Nora, född 1931, är förläggare, grundare tillsammans med Marcel Gauchet av tidskriften Débat, akademiledamot och författare.

Vänsterns sista hopp?

Hans uppdrag är tydligt. Frankrikes nye premiärminister Manuel Valls ska göra tre saker.

Årtusendets kärlekssaga

Ömma känslor och lärda intressen förenade filosofen Pierre Abélard med hans privatelev, den älskliga Héloïse. Deras kärlek bar frukt i flera olika avseenden. Carl-Göran Ekerwald gläds åt en ny utgåva av deras frispråkiga brevväxling.

Världens gång

Världens gång

I den mån sommaren 2014 bidragit med något väsentligt, är det främst insikten om hur usel vår beredskap är.

NR 6 2014

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...