VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 8 2014TEMA: Den goda karaktärens kultur

Ladda hem som PDF plus

Tema

Disharmonisk hegemoni

Både vänstern och den liberala högern beskriver karaktär som en individualistisk egenskap. Det är fel. Den frodas i sociala gemenskaper med gemensamma ideal.

En sund själ i en sund kropp?

Den platta magen blir beviset för ens moraliska resning och att man hör till de utvalda.

Karaktärsbygge på lösan grund

Att diskutera karaktär utan att gå in på moralfrågor är säkert ett klokt val för den som vill argumentera för sociala reformer. Men det blir oundvikligen rumphugget.

Moderna dygder

Inom skolan är karaktärsdaning okänt. Istället används det svårbegripliga begreppet "värdegrund".

På väg mot en karaktärskris?

Den sociala tilliten i Sverige är fortfarande hög. Men har balansen mellan frihet och skötsamhet slagit över i för mycket frihet?

Tänk på karaktären

Att utveckla karaktär är förmodligen den viktigaste uppgiften för ett civiliserat samhälle och alla dess individer. Även politiken kan lämna viktiga bidrag.

Ledare

Kålsuperiet är det enda glädjeämnet

Den 12 januari i år presenterade Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) "Opinioner 2013". I den årligen återkommande undersökningen redovisas hur svenska folket ser på frågor om säkerhet och försvar. En uppmärksammad nyhet denna gång var att allmänhetens stöd för medlemskap i Nato hade ökat, men de mest omskakande resultaten gällde förtroendet för försvarspolitiken.

Samhälle

Dörren stängs mot väst

Kaliningrad skulle bli en brygga mellan Ryssland och EU. Putins framfart leder till isolering och att kontakter läggs på is.

I korthet

Omgärdad av gamla pinjeträd och kalkstensmurar i det som kallas för The German Colony i centrala Jerusalem sitter forskningschefen på tankesmedjan Molad, Assaf Sharon, lugnt och röker. Molad, ett icke-partibundet forskningsinstitut med ambitionen att stärka demokratin i Israel, har bara funnits i två år men har redan fått en hel del uträttat.

I samma rabatt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet representerar två vitt skilda partikulturer. Frågan är om de kan överbryggas i regeringskoalition.

Jag minns mitt parlament

Efter nästan tjugo år i riksdag och regering är det dags att göra bokslut. Det tar tid att bygga förtroende.

Var är ditt skyddsrum?

När ryska kärnvapen får allt större räckvidd hotas den grundläggande säkerhetspolitiska stabiliteten. Det berör också Sverige.

Vi som ville så väl

Syftet med lagen var att göra prostitution till ett yrke som andra. Men idag inser tyska politiker att resultatet inte blev det avsedda.

Frizon

Londons atenska guldålder

Demokrati och konkurrens gör London till världens mest attraktiva stad. Här lever det bästa av det antika Greklands anda vidare.

Seglatsen till Byzantium

I "Sailing to Byzantium" skildrar W B Yeats åldrandet och konflikten mellan kropp och själ. Skrivandet av dikten ger honom ett nytt liv.

Opinion

Prata jobb i stället för kultur

Valresultatet visar att debatten med Sverigedemokraterna fördes fel. För att lösa problemen med integration måste arbetsmarknaden öppnas.

Tradition

"Rom gör mig mycket besviken"

Om den engelske 1800-talspoeten Arthur Hugh Clough överhuvudtaget uppmärksammas idag är det som föregångare till T S Eliot. Bättre är emellertid att se honom som ett barn av sin tid. Hans texter är viktiga dokument från den viktorianska epoken.

Civilisation

Att få syn på språket

Yoko Tawada, som skriver både på japanska och tyska, har gjort främlingskapet till en konst.

DDR som tragedi och fars

Sedan Berlinmurens fall för 25 år sedan har det kommit flera uppmärksammade filmer om DDR. Det har handlat om såväl komedier som om realistiska skildringar av repressionen.

En resa till Skattkammarön

I sin nya bok Förlorare beskriver Peter Luthersson ett antal författare som han menar representerar "1800-talets etos"

Oegennytta utan gränser

Han är så välkänd, även för ungdomar, att han knappast behöver någon närmare presentation. Den svenska läroboken från 1958 tog det för självklart att alla visste vem Albert Schweitzer (1875-1965) var.

Pjäser med patos

Under 50 år har franska Théâtre du Soleil bjudit på både mat och socialt engagerad teater. Nu är man aktuell med en uppsättning av Macbeth, som väckt en del förundran.

Svindlande desorientering

Brasilianaren Rubens Figueiredo är en av Latinamerikas främsta novellister. Det menar Henrik Nilsson, som träffat honom i Rio de Janeiro.

Unga och arga

"Araben ska födas igen /./ han bidar sin tid ordnar i premissernas alfabet/titta på honom men/använd de inre lyktornas ljus/om ni vill träda in i hans tid/Han ska förse bokstäverna med tecken/som han kommer att avslöja för er/ och tecken som kommer att avslöjas i sin tid/ty han och tiden är två barn i samma säng."

Recension

Billigare och bättre

De européer som gav Barack Obama fredspriset när han tillträdde sin första presidentperiod litade nog alltför mycket på individens roll i historien. Ändå har presidenten åstadkommit en hel del för att göra slut på konflikter som USA inte borde ha gett sig in i.

Ett moln på solkungens himmel

Det franska 1600-talet framstår som landets mest ärofyllda period. Versailles, solkungen Ludvig XIV, överdådiga fester, onödiga men framgångsrika krig och dominans på den europeiska scenen är några av förklaringarna till den bild vi har skapat oss. Frankrike var rikt och mäktigt och dessutom platsen för en kulturell utveckling liknande det sena 1800-talets Wien.

Extra prisvärt

Nobelpriset kan ifrågasättas av många skäl. Är det rimligt med bara högst tre pristagare per pris, särskilt numera när nya epokgörande upptäckter görs av stora forskningskonsortier? Frågan är också om Nobelprisen leder till nya upptäckter eller nya litterära mästerverk.

Hård makt

Andra världskriget bröt ut på grund av en "patetisk" tilltro till att ett internationellt regelverk skulle kunna upprätthållas utan militär uppbackning. Personer som Hitler och Stalin skulle hanteras genom att man visade en så god vilja att dessa inte kände sig trängda.

Kejsarens nya diagnoser

Att centralstimulerande medel har en stimulerande effekt innebär inte nödvändigtvis att man har hittat en behändigt heltäckande diagnos för alla tänkbara symptom. Och dyrt blir det när ADHD sprider sig som en gräsbrand. Nathan Shachar efterlyser sans och balans.

Klansamhällets revansch

När den arabiska våren slog ut i blom i Libyen 2011 gjorde ledaren Muammar al-Khadaffis son och tilltänkte tronarvinge Saif al-Islam ett uttalande som rönte måttlig uppmärksamhet. Han varnade för ett annalkande inbördeskrig därför att Libyen styrdes av stammar och klaner.

Krig på gott och ont

År 2006 började de amerikanska trupperna i Irak att använda sig av en nygammal strategi som resulterade i att våldet minskade med 80 procent efter tre år. Ian Morris känner igen mönstret:

Slutet på en epok

Martin Wolf på Financial Times är, vågar jag påstå, den världsledande journalisten på området finansiell ekonomi. Det är betecknande att när han publicerar en bok på området, recenseras den omedelbart av världsberömda akademiska ekonomer som Joseph Stiglitz och Kenneth Rogoff i internationellt ledande tidningar och tidskrifter.

Tragik till musik

Friedrich Nietzsche tillhör de författarskap där sekundärlitteraturen inte bara fyller åtskilliga hyllmeter utan räcker till att fylla ett helt bibliotek. Här fordras alltså urskillning när det gäller att värdera vad som är värt att läsa.

Debatt

Klicka dig inte oklok

Sömniga pandor, tjuriga katter, bäbisar med tre huvuden och islamistiska halshuggningar tar hem klickspelet. Massmedierna har till sist - oavsett storlek - inget annat val än att följa annonspengarna.

NR 8 2014

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...