VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 2 2018TEMA: Macron vid makten

Ladda hem som PDF plus

Tema

En glamorös pragmatiker

Frankrikes unge och karismatiske president har gett sitt ämbete lyster. Men resultatet av hans reformer är hittills blandat.

Nationens terapeut

Den franske presidenten är en meritokratisk socialingenjör med grandiosa planer för sitt land. Men kan han bemästra politikens nya centrifugalkrafter?

Uppskjuten revolution

Reformivern som låg bakom Emmanuel Macrons valseger har ännu inte avsatt några genomgripande förändringar. Än härskar centralism och särintressen.

Ledare

Konsten att komma ihåg och gå vidare

Jag tog emot beskedet om Kazuo Ishiguros Nobelpris i litteratur med ett glatt ”äntligen”. Inte så att jag har hans namn tatuerat på bröstet och gick i febriga förhoppningar, utan det handlade mer beskedligt om att turen till sist ändå kommit till en författare jag läst.

Samhälle

Forna filterbubblor

Att definiera och kontrollera information har vi ägnat oss åt ända sedan antiken.

Hjärnsläpp

När människor och AI-system sammankopplas uppstår problem – särskilt i beslut om liv eller död. Neuroteknologin skapar både nya vapensystem och juridiska knäckfrågor.

Om sanningen ska fram

Talet om fake news är i huvudsak fake news. Ingenting talar för att spridningen eller effekten av dessa är betydande.

Studiemotiverade

I Kina betyder utbildning allt. Jämfört med svensk utbildningspolitik är skillnaden extrem.

Frizon

Den långa trampen

I flera år och i etapper cyklade Sveriges ambassadör i Peking till Hongkong och tillbaka. Han avverkade 10 000 kilometer och återupptäckte Kina med hela kroppen.

På spaning efter vitaminer

Skörbjugg var länge en plåga både till havs och på landbacken. Utan marsvin hade vi inte upptäckt C-vitamin och inte kunnat bota skörbjugg.

Vad hade Jefferson sagt?

Politik och universitet i USA präglas av djup ömsesidig misstro och polarisering. Men amerikansk historia visar att det alltid har varit fel att ge efter för pessimism.

Opinion

Hälsa som klasskamp

Folkhälsa är inte längre en fråga om att äta och må bra utan om fördelningspolitik. Folkhälsopolitiken är på väg att ersättas av ”jämlik hälsa”.

Intervju

Weber hade fel

Den tyske sociologen Hans Joas gör upp med grundtanken i Max Webers pionjärarbete: antagandet att modernitet och sekularisering hör ihop.

Tradition

Ett eget litterärt universum

Särlingen Jean Paul är en klassiker i den tyska litteraturen. Men trots att både Almqvist och Ekelund beundrade honom är han förbluffande okänd i Sverige.

Civilisation

Bina som förebilder

Ändå sedan antiken har bisamhället framställts som en symbol för det mänskliga samhället. I vår tid beskriver managementböcker vad företag kan lära av bina.

Farväl till funktionalismen

Funktionalismens estetik upprätthålls av en ideologiserad arkitektkår. Men bostäder byggda före dess genombrott är mycket efterfrågade.

Lagerlöf och socialismen

Selma Lagerlöfs roman Antikrists mirakler blir ofta missförstådd. Den är inte ett försvar för socialismen utan ett angrepp på den.

Naturvetenskapens början

Även om många av hans föreställningar är förlegade är Aristoteles Fysik väl värd att läsas idag.

Ännu ett problem för Akademien

Nya uppgifter stärker misstankarna om att Nobelpristagaren Michail Sjolochovs roman Stilla flyter Don är ett plagiat.

Recension

Att hålla tiden i handen

Tina Brown är de glamorösa kvalitetsmagasinens odiskutabla drottning. Hon ledde två av 1980-talets mest stilbildande tidskrifter, brittiska The Tatler och amerikanska Vanity Fair. Dessutom ryckte hon under 1990-talet upp The New Yorker. Kosmopolitisk, sofistikerad, litterär, nyhetsdriven, djärv och elegant vanvördig är alla passande ord för att rubriksätta hennes chefredaktörskap.

Bröder vid skiljeväg

Muslimska brödraskapet (MB) har blivit ett begrepp som nästan varje människa kan associera till en rörelse eller organisation som på något sätt har med islam att göra. Värre blir det när man ska diskutera detaljerna om vad det är för slags organisation.

Den ofullbordade

Intresset för Walter Benjamin tycks inte avta. Varje år utkommer dussintals titlar på allt fler språk. Kanske har det att göra med att han, med Hannah Arendts ord, var ”en av de oklassificerbara” vars ”verk varken passar den rådande ordningen eller inviger en ny genre”.

Den största bromansen

Det är obegripligt att ingen ännu har skrivit en bok om politiska bromanser. Just i den politiska världen tycks män nämligen vara särskilt benägna att forma dessa nära (men icke-sexuella) relationer till andra män.

En fest för livet

I min kokbokshylla i köket i Washington står naturligtvis Julia Childs Mastering the Art of French Cooking. Just denna upplaga trycktes inför 40-årsdagen av första utgåvan 1961.

Flykten från friheten

Mitt starkaste minne av den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov är från en tv-intervju med journalisten Dmitrij Gordon från 2008. Inte minst slogs jag av hur makalöst intelligent Nemtsov verkade.

Guds rätt i samhället

Hur ska ett liberalt samhälle behandla religion? Den frågan har varit aktuell i flera hundra år och dess aktualitet visar inga tecken på att avta. Tvärtom.

Hur hamnade vi här?

Demokratin verkar för dagen vara i dålig form. Folk har börjat tröttna på den och föredrar en auktoritär populism. Arvid Åhlund jämför utställda diagnoser och skärskådar föreslagna kurer.

Krusningar i rymden

Den 14 september 2015 klockan 11.50 svensk tid klirrade det till praktiskt taget samtidigt i två enorma forskningsinstrument på 300 mils avstånd från varandra i helt olika ändar av USA. Instrumenten hade konstruerats för att påvisa gravitationsvågor.

Uppkopplade och olyckliga

Dina barn måste älska Ipad? New York Times-journalisten Nick Bilton ställde frågan till Apples grundare Steve Jobs vid den tid då denna produkt var så ny att ordet surfplatta ännu inte var uppfunnet. Bilton framhåller att han förlorade talförmågan när han fick det överraskande svaret: De har aldrig testat den. Anledningen? De fick helt enkelt inte.

Varumärkesutveckling

I filmen Superman med Christopher Reeve i rollen som superhjälten från planeten Krypton finns en nyckelscen där reportern Lois Lane förhör sig om varför Stålmannen befinner sig på jorden.

Debatt och läsarbrev

I dåligt sällskap

David Brolin försöker i förra numret av Axess få oss att tro att något avgörande för närvarande äger rum i Nietzschereceptionen, att högerextremisterna håller på att vrida 1800-talsfilosofen ur den postmoderna vänsterns grepp. Hans artikel innehåller flera intressanta upplysningar och iakttagelser men överbetonar fenomenet tolkningsherravälde.

I korthet

Att inte läsa klart

Jag känner personer som alltid läser klart den bok de har börjat på. Själv har jag ovanan att ofta tröttna och sluta läsa böcker, trots att jag är medveten om att det inte är oproblematiskt.

Fritt fram för maktmissbruk

En varm junikväll sommaren 2003 möttes några pingstvänner för att fira att semestern var i antågande. Medan solen långsamt sjönk mot horisonten suckade en av dem, en av rörelsens grå eminenser: ”Vet ni att det sitter en vansinnig dam i en församling på Upplandsslätten? Hon drar till sig ungdomar från hela trakten – och vi kan ingenting göra.”

Mer hygge och mindre brexit

Mitt framför kassan på bokhandelsdisken ligger en hög av Margareta Magnussons oundvikliga skrift om döstädning: The Gentle Art of Swedish Death Cleaning.

I vår tid

Undergången är nära

Nyligen presenterade regeringen ett lagförslag om att kriminalisera sexköp utomlands. När reportern påpekade för Morgan Johansson att vi i så fall blir det enda landet i världen med en sån lag svarade han:

Krönika

Bland zombier och vrålapor

För några månader sedan avslutade jag mitt Twitterkonto. Det har varit en fascinerande upplevelse, eller icke-upplevelse, snarare. Och även en icke-upplevelse ger sina avtryck.

Gör mobilen oss ensammare?

Telefonen uppfanns i slutet av 1870-talet och blev snabbt populär i Sverige som kammade hem titeln Europas telefontätaste land. Från barndomen minns jag mamma ofta klistrad vid den väggfasta telefonen och hur pappa påpekade att telefonräkningarna var bevis för mammas stora kontaktnät.

Kyrkans flagga vajar rödgrön

År 2015 beslutade världens länder, inklusive diktaturer och andra skurkstater, att FN skulle anta en ”masterplan för mänskligheten”. Denna så kallade Agenda 2030 ersätter de tidigare millenniemålen och består av 17 mål och 169 delmål. När målen uppfyllts så har samtliga världsproblem lösts och en hållbar, jämlik, jämställd och rättvis värld uppstår. Det handlar om en transformation av hela världen. En ny himmel och en ny jord.

NR 2 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...