VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 4 2019TEMA: RÖSTER TILL VÄNSTER

Ladda hem som PDF plus

Tema

Den nya klasspolitiken

Vänsterns nya politik kommer inte att vara byggd av och för industriarbetare och städare. Istället kommer den att bejaka sin sanna klassbas: studenter, tjänstemän, akademiker, journalister och NGO-anställda.

Högerpopulistisk tsunami väntar

Den latinamerikanska vänstern har förlorat sin demokratiska och moraliska legitimitet. Nu tar en radikal och populistisk höger över.

I begynnelsen var socialismen

Marxism och utopisk socialism är rika på kristna föreställningsvärldar. Längtan efter ett idealsamhälle har eggat till politisk kamp.

Tecken i tiden?

Vad Marx och Engels skrev och sade var inte det viktigaste utan deras roll som symboler. Som sådana kan de mycket väl komma tillbaka i en ny politisk situation.

Vänstern sviker när det gäller

Antirasism, barns, kvinnors och arbetstagares rättigheter är fundamentet i vänsterns världsbild. Men de får ofta stå tillbaka inför idén om multikulturalism och storskalig migration som politiskt projekt.

Ledare

Med EU för handel eller smartare hus?

Har du borgerliga värderingar av litet mer konservativt slag? Då heter din Spitzenkandidat till ny ordförande i EU-kommissionen Manfred Weber.

Samhälle

Den store aktören

I början av 1900-talet dominerades Stockholms teaterliv av Albert Ranft. En entreprenör och skådespelare som behärskade hela registret.

En kapitulation

Pressombudsmannens granskning av sanninghalten i anonyma källor är förvirrad och ohållbar.

Ett nytt tonläge

Europas höger och vänster får alltmer gemensamt. Det ger öppningar för populister och nationalister i EU-valet.

Silkesvantar eller kulor och bomber

Den indiska valrörelsen har dominerats av Kashmir och terrorism istället för frågor om jobb och svikna vallöften. Det lär gynna premiärminister Narendra Modi.

Frizon

Helt oromantiskt

Myterna kring författares drickande är många. Men att de dricker är ingen myt.

Ut ur labyrinten?

Förväntningarna på Mexikos nye president är höga. Men det finns ingen enkel väg bort från våld och korruption.

Opinion

Låt oss dela med oss

Många nyanlända behöver humankapital för att komma in i samhället. Det kräver att etablerade svenskar satsar sin tid.

Tradition

Musen i tunnelbanan

Iris Murdoch, som i år skulle ha fyllt 100, var både filosof och författare. Hennes filosofi formulerades kanske bäst i hennes romaner.

Civilisation

Den våta fisken

Volker Kutschers kriminalroman Babylon Berlin har sin styrka i beskrivningen av mellankrigstidens Berlin.

Ekon av det förgångna

Den ryska poeten Maria Stepanovas Minnen av minnet är ett mångordigt men ändå imponerande prosaverk.

En cineasts bekännelser

Sättet vi tittar på film har förändrats under de senaste decennierna. Ett problem med de nuvarande streamingtjänsterna är bristen på klassiker.

En stor europé

Den nyligen avlidne Jean Starobinski kommer att ha läsare också i framtiden.

Fakta är inte allt

Medan svenska medier ensidigt satsat på faktagranskning har man i Tyskland hanterat problemet med fake news på ett klokare sätt.

Från marxism till postmodernism

Den nyligen avlidne förläggaren Bo Cavefors behandlas i en avhandling. Han är en svensk företrädare för ”teorins långa sommar”.

Recension

Boogie nights

Det börjar associativt och lite hårdkokt. Den stil som journalisten Lili Anolik anammar för att skriva om sin idol och protagonist, Eve Babitz, är medvetet respektlös gentemot författarporträttets genrekonventioner.

En dröm om det moderna

Han anslöt sig till alla uppror inom räckhåll. Han bröt mot alla konventioner. Han plöjde ständigt nya fåror med sin palettkniv. I juni är det 200 år sedan Gustave Courbet föddes. Lena Kåreland presenterar en visionär särling.

Kreativ förstörelse

Det finns något oemotståndligt i kontrafaktiska framtidsspaningar.

Manager med monarkiska manér

Den nya Macronbiografin, Le Tueur et le Poète (Mördaren och Poeten), är, enligt förlagets baksidestext, skriven av två ”garvade politiska journalister”, Nicolas Domenach och Maurice Szafran. Länge undrade dessa författare vem som till sist skulle lyckas vända upp och ner på fransk politik.

Medicin medelst maskin

I den kraftigt underskattade filmen Idiotrepubliken (Idiocracy) från 2006 vaknar soldaten Joe Bauers, spelad av Luke Wilson, upp i en framtidsvärld där alla människor är korkade.

Tankar som slinkor

Också den som endast flyktigt stiftat bekantskap med Jonathan Israels monumentala trilogi om upplysningen vet att det finns flera upplysningar. Upplysningen är ett vitt skiftande fenomen med starka inre motsättningar och geografiska skillnader.

Utan mål och mening

Kriget i Vietnam fångar fortfarande allmänhetens intresse. Ifjol kom Ken Burns internationellt uppmärksammade och över tio timmar långa dokumentärfilm The Vietnam War, och den som söker böcker om kriget på Amazon finner över 10 000 titlar. Finns det verkligen något nytt att framföra om konflikten?

Utanför boxen?

Nyligen offentliggjorde forskningsföretaget Open AI en ny datormodell för att framställa text maskinellt. GPT-2, som modellen kallas, kan producera läsbar och till synes meningsfull text i ett brett spektrum av stilar och ämnen.

Vetenskapen som vapen

Vetenskapens roll i kalla krigets rymdtävlan och kärnvapenkapprustning är välkänd. Ett stort antal böcker har redan skrivits för att belysa kalla kriget ur denna synvinkel.

Vår tid var då

Precis som Torbjörn Elensky skrev i artikeln ”1979 – då det nya föddes” i Axess nr 1/2019 var 1979 sannerligen ett märkesår. Då – 200 år efter franska revolutionen, 40 år efter andra världskrigets utbrott, 10 år före murfallet – fyllde jag 22 och såg mig som ”politiskt medveten”.

Debatt och läsarbrev

Franska synsätt

Såsom utflyttad från Sverige till Frankrike, ett i ganska många avseenden mer konservativt samhälle än det svenska, har jag ibland funderat på om det överhuvudtaget finns några konservativa drag i det svenska samhället.

I korthet

Böcker får nytt liv

Somliga bortglömda författare återuppstår från de döda, som till exempel Stefan Zweig.

En formel för utstädning

Att det finns något ruttet innanför väggarna på Dramaten har inte undgått någon.

När vi talar om principer

"Då blir det inget kalas", fastslog mamma. "Antingen bjuder du hela klassen eller också ställer vi in kalaset. Det är en fråga om principer."

I vår tid

När draken stiger

Ända sedan jag läste ett långt reportage från en så kallad trollfabrik har ”yrket” fascinerat mig. Titt som tätt kommer jag på mig själv med att dagdrömma om att stämpla in i fabriken med laptoppen under armen.

Krönika

Dessa våra minsta

Det brukar sägas att Adolf Hitler var djurvän. Hans diet har ibland betraktats som ett utslag av hans ömmande för djuren. Tillåt mig tvivla.

Pang bredvid rödbetan

Anders Ehnmark gick bort härommånaden. Begravningen ägde rum i Taxinge kyrka strax före påsk. Det var min avsikt att gå – vi är avlägsen släkt eller ska i varje fall bli, givet att det räknas när man går om varandra – men jag insjuknade och blev hemma.

Till liberalismens försvar

Små doser av konservatism, medger allt fler, är ändå rätt så bra för ett samhälle. Försiktighet, en realistisk syn på människan, och en insikt om att det som fört oss till frihet och välstånd bör förvaltas snarare än föraktas. Ungefär.

NR 4 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...