Magasin > Den förtalade normaliteten (Nummer 1, 2009)

Nummer

I det här numret

Den förtalade normaliteten

Den förtalade normaliteten

Innehåll

Medier för terrorns talan

Rapporteringen från Gaza domineras av ett språkbruk som fullständigt saknar proportioner och syftar till att demonisera Israel och ogiltigförklara dess rätt till självförsvar, skriver Lennart Berntson.

Ett fritt folk?

Theodore Dalrymple om den givmilda statsmakten. Theodore Dalrymple är läkare, debattör och författare, vars senaste bok, Not With a Bang But a Whimper, kom ut i höstas. Kolumnist på bland annat Spectator och New Criterion.

Öknens blå folk drivs bort

Det muslimska nomadfolket tuaregerna drömmer om en självständig stat och bevarad livsstil. Men sinande brunnar och minskat bete tvingar bort dem från Sahara.

Klämda mellan språk och kultur

Ryssar med tyskt ursprung var en gång en betydande minoritet. Magnus Pettersson besöker den sibiriska staden Krasnojarsk och funderar över hur språk och kultur undanträngs av historia och politik.

Folket vid avgrunden

Argentina hotas åter av ekonomisk kollaps och politisk kris. Roten till det onda är den korrupta och maktfullkomliga peronismen som omöjliggör långsiktigt handlande.

Här älskar Gud framgången

Joel Osteen är USA:s mest populäre tv-pastor. Han predikar varken synd eller skam utan talar istället om sambandet mellan Guds kärlek och materiell framgång. Men en kyrka som bara stryker medhårs riskerar att bli tömd på andlighet.

Därför stödde israelerna kriget

Invasionen i Gaza stöddes av de fl esta israeler. Till skillnad från tidigare konflikter sågs den som berättigad. Men kritiska röster hävdar att medierna gick militärens ärenden och gav allmänheten en tillrättalagd bild.

Nästa: Krönika