Magasin > Den ömtåliga civilisationen (Nummer 9, 2010)

Nummer

I det här numret

Den ömtåliga civilisationen

Den ömtåliga civilisationen

Innehåll

Mot sängkammaren!

Sexmoralpaniken i svenska medier är en säregen kombination av marknad och politik. I stort sett vilken offentlig person som helst riskerar att få se sitt familje- och sexliv som en följetong på löpsedlarna, skriver Niklas Ekdal. Artikel publicerad i Axess magasin nr 9 2010.

Våga debattera etnisk mångfald

Samhällsvetenskaplig forskning visar att under vissa omständigheter sänker etnisk mångfald social tillit. Men sambanden är inte huggna i sten och bör utmana både mono- och multikulturalister.

Inte bara Hirsi Ali

I Sverige, liksom i andra västländer, debatteras integrationen av muslimska invandrare. Debatten skulle tjäna på att man uppmärksammade reformförsöken inom den muslimska världen.

Palme bröt med svensk modell

Olof Palme medverkade till att samförståndsmodellen på arbetsmarknaden bröt ihop. Men i de biografi er om honom som nyligen kommit ut sägs väldigt lite om hans ansvar, skriver Svante Nycander.

Laglöst land i rysk skugga

Ända sedan Abchazien bröt sig ur Georgien har dess befolkning plågats av fattigdom och övergrepp. Rysslands militära närvaro är både ett skydd och en ständig påminnelse om den egna sårbarheten, skriver Torgny Hinnemo.

Föraktade och framgångsrika

Bemanningsföretagen växer snabbast på arbetsmarknaden men har hela tiden utsatts för politiskt och fackligt motstånd. Det är uppenbart att en del av kritiken byggt på en fördomsfull kvinnosyn, skriver Anders Johnson.

Den största miljöboven

Varje gång jag åker tåg i England ställs jag inför ett allvarligt moraliskt dilemma. Är det min plikt eller inte att säga åt de unga idioterna med sina mp3-spelare som låter tish-ter-tish-ter-tish att de med stor sannolikhet kommer att bli döva inom en inte alltför avlägsen framtid?

Världens äldsta stad fyller 10 000

I skuggan Jerusalem och Betlehem firar Jeriko 10 000 år. Det sker lågmält, i väntan på en självständig palestinsk stat, skriver Arne Lapidus.

Nästa: Krönika