Magasin > Den stora frånvaron (Nummer 5, 2019)

Nummer

I det här numret

Den stora frånvaron

Den stora frånvaron

Innehåll

Sårbar okunskap

I Sverige går det att vara bildad utan att ha en susning om religiösa urkunder eller trosläror. Jag minns när en kulturredaktör bekände för mig att vederbörande inte hade kunskap om att Nya testamentet innehåller fyra evangelier eller när en betrodd tv-kommentator i direktsändning upplyste tittarna om att kronprinsessan Victoria läste en fin text vid barndopet när hon i själva verket bad en bön.

Vårda det inre livet

Kära dagbok, började man, och fortsatte pliktskyldigt att räkna upp vad man gjort under dagen, saker som sovmorgon, matteprov och pianolektion. Kanske tillfogades något litet omdöme, ”väldigt skönt”, ”ganska svårt” eller ”jättetråkigt”. Sedan kom det roliga, att haka på det lilla, lilla hänglåset och lägga tillbaka den lilla, lilla nyckeln på sin superhemliga plats.

Den som syns och inte syns

Idag är det allra viktigaste för många att synas och bli sedda. Med vår moderna teknik kan vi enkelt lägga ut oss själva i text, bild och video för andra att beskåda. Våra liv influerar andras liv. Men redan 300-talets ikonmåleri gjorde att vi kunde känna oss sedda var i rummet vi än befann oss.

Aktiv i Gröndal

Jag promenerar i Gröndal med min hund. Går genom en park. Iakttar och värderar konstfulla skuggor som solen kastar genom grenverket, lustiga skyltar, unga människor som spelar något tennisliknande på små banor och med fjösiga racketar... och det finns något i min rastlösa blick som jag känner alltför väl igen, och som väcker ett vagt obehag.

Nästa: Essä