Magasin > Den stora frånvaron (Nummer 5, 2019)

Nummer

I det här numret

Den stora frånvaron

Den stora frånvaron

Innehåll

Livet på landet

”Glöm aldrig sossarnas svek mot Sollefteå sjukhus.” Banderollen med det taggiga budskapet sitter på vägen in mot tätorten, den som brukade blandas ihop med Skellefteå men som på senare år blivit känd för den infekterade striden om BB.

På stormigt vatten efter brexit

Efter brexit vill Storbritannien bygga en global militär plattform. Men det kan bli både dyrt och svårt.

Tecken i tiden

Traditionalism krockar med regional maktpolitik och den digitala eran när Mongoliet bestämmer vilket skriftspråk som ska användas.

Inte att lita på

Kronans fall har ingenting med räntan att göra. Problemet är politisk osäkerhet.

Manssamhället

Medan ryskorna alltid klär upp sig och vårdar sitt utseende saknar männen stil och behandlar kvinnor som mindre vetande.

Lyssning för vetgiriga

I fornstora dar – föreställer man sig – satt svenska folket som klistrade och lyssnade på radioprogram där en respektingivande person med stentorsstämma föreläste om någonting okänt och märkvärdigt: akademiker som tog för givet att deras minsta stavelse skulle bemötas med aktning.

Äntligen är det över

När detta nummer av Axess nått läsarna har EU-valrörelsen kommit och gått. Tacka gudarna för det. Även om svenska val till Europaparlamentet sällan är några färgsprakande tillställningar var denna rent ut sagt förfärlig.

Unika verk blir tillgängliga

De negativa inslagen med internet – rysk desinformation, åsiktsbubblor och pornografi – uppmärksammas ofta. Men man får inte glömma allt positivt som har kommit med nätet. Till exempel har en stor del av världens kulturarv blivit digitaliserat.

Nästa: Krönika