Magasin > Det händer i klassrummen (Nummer 8, 2015)

Nummer

I det här numret

Det händer i klassrummen

Det händer i klassrummen

Innehåll

Systemets behov

Antingen är det ett problem att digitalisering och automatisering äter arbetstillfällen, eller också inte. Hur som helst innebär det en ny situation. Jan Söderqvist guidar bland guideböcker där meningarna går isär.

Ur led är tiden

Det är den 6 april 1922. I Paris har det franska samfundet för filosofi möte. En mängd kända filosofer och vetenskapsmän har samlats för att diskutera tidens problem.

Ingen utväg

Det talas mycket om muslimer och islam i Sverige idag. Men ämnet behandlas oftast svepande och onyanserat, man är för eller emot.

Analys utan läsning

För den som någonsin har studerat litteraturvetenskap bör begreppet "närläsning" vara bekant: att djupdyka i en enskild text för att gräva fram de mest fördolda mönster och tematiska aspekter, inte sällan in absurdum, hör till den litteraturvetenskapliga forskningens vanligaste metoder.

Kriget ingen glömmer

Den som tror att andra världskriget är ett passerat eller uttömt ämne tar grundligt fel.

Att läsa är att resa

För ett tiotal år sedan hamnade jag bredvid en vänlig turkisk man i 60-årsåldern på flyget från Istanbul till Köpenhamn. Han visade sig vara muslimsk fundamentalist.

Förtalat av inkräktare

Numera framställs Afghanistan i de flesta medier som en medeltida enklav där tiden stannade för flera hundra år sedan.

Sympati för putinismen

Det är "mer än taktlöst" att jämföra den ryske presidenten Vladimir Putin med Adolf Hitler. Vi är helt överens om detta.

Till havs

Nästan tre fjärdedelar av jordens yta är täckt av hav. Därtill är det sammanlagda marina livsrummet fjorton gånger större än det på land.

Där vuxna blir som barn

Världen tycks bli mer och mer turbulent. Det som verkade otänkbart för bara något årtionde sedan är nu på väg att bli ett faktum.

Välstånd för vissa

Kapitalismen som ekonomiskt system och samhällssystem har varit hatad, oälskad eller omstridd sedan sin födelse vid den nya tidens början i renässansens Norditalien och England.

Religion i rörelse

Det finns flera anledningar till oro över utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika. Instabiliteten kommer att fortsätta länge, och hur de nya regimerna kommer att se ut när oron väl har lagt sig är det ingen som idag vet.