Magasin > Det kulturella kapitalet (Nummer 7, 2011)

Nummer

I det här numret

Det kulturella kapitalet

Det kulturella kapitalet

Innehåll

Drömmen om det kristna Europa

Novalis essä "Kristenheten eller Europa" har ofta åberopats av dem som velat återupprätta Europas kristna rötter. I en tid präglad av nationalism framstår texten som oväntat aktuell.

Ryska ikoner på väg till Sverige

Den ryska konstnärsgruppen Peredvizjniki tog avstånd från den inskränkta undervisningen vid Kejserliga konstakademin och skildrade istället livet för landets underklass. Therese Bohman berättar om en epokgörande tid i rysk konsthistoria.

Deckare med högre syften

Återutgivningen av fyra deckare av Dorothy Sayers föranleder frågor om hur även populärlitteratur bärs upp av stilistisk briljans och förmåga att ge orginella svar på de stora, filosofiska frågorna, skriver Calle Pauli.

Paris som roman och romans

Den franska huvudstaden förknippas fortfarande med storslagen litteratur och storvulna litteratörer. Men frågan är om inte tiden sprang förbi Paris redan i början av 1900-talet. Innan dess var studiet av staden liktydigt med studiet av samtiden, skriver Fredrik Ekelund

Var och en sin egen Pavarotti

Världens mest moderna operahus ska växa fram i den norrländska glesbygden. Tonsättaren Fredrik Högberg vill inte bara förändra sättet vi upplever opera, utan också hur den skapas, skriver Anders Rönmark.

Verklighetens makt över språket

Högern blev moderaterna och kommunisterna förvandlades till vänsterpartiet. På senare tid har Håkan Juholt börjat tala om "social demokrati". Lars Melin är föga imponerad.

Birro och matematiken

Tanja Bergkvist tar matematikerna i försvar mot Marcus Birro.

Nästa: Recension