Magasin > Efter Merkel (Nummer 6, 2021)

Nummer

I det här numret

Efter Merkel

Efter Merkel

Innehåll

Två olika modeller

I sin välskrivna och tankeväckande skrift om utbildning och bildning, Kunskap som känns (Mondial 2021), gör Handelshögskolans rektor Lars Strannegård en poäng av att Stanford University hade blivit sjua i medaljligan i OS i Rio 2016 om alla olympier som studerat vid universitetet hade räknats som en nation.

De nödvändiga arkiven

De flesta tänker sällan på arkiv och besöker inte heller några. Och skulle de ramla in i ett vet de troligen lite om hur man navigerar. Men arkiven är en av samhällets grundbultar. Varför får de så lite uppmärksamhet?

När kyrkor brinner

För fem år sedan startade jag och två kvinnliga prästkolleger Facebookgruppen Mitt Kors. Vårt initiativ var sprunget ur en förtvivlan över förföljelsen av kristna.

Men hur ser du ut?

Jag har varit på badhotell. Det var underbart. Så underbart det nu kan bli, när man försöker ha semester och samtidigt ska administrera tre ganska små barn. Men ändå, underbart.

Alla dessa mästranden

Koleriska busschaufförer är en gåtfull före­teelse. Vad är det de hoppas? Att just den här sarkastiska avhyvlingen av passagerarna ska få polletten att äntligen trilla ner? Att mänskligheten hädanefter kommer att bete sig annorlunda när den befinner sig tätt sammanpackad på 76:ans buss? Att deras ­arbetsplats imorgon kommer att vara helt förändrad till följd av denna avgörande uppfostringsinsats?

GREAT LIVES

Under det år jag läste statsvetenskap på ett amerikanskt universitet fick jag bland annat lära mig att enskilda individers insatser hade nästintill noll betydelse för såväl uppkoms­ten som utgången av krig eller andra dramatiska händelser.

Hur gör djur?

Vad ger du dig själv för chanser i ett slagsmål med en örn? Frågan låter sig ställas. Åtminstone om man får tro undersökningsföretaget YouGov som har tillfrågat några tusen amerikaner och några tusen britter hur de bedömer sina chanser i en fajt med olika mer eller mindre skräckinjagande djur. Från råtta och huskatt till krokodil och gorilla.

Nästa: Essä