Magasin > Efter valet (Nummer 8, 2020)

Nummer

I det här numret

Efter valet

Efter valet

Innehåll

Relevans på glid?

Karin Brunsson avlossar en bredsida mot universitetens och högskolornas växande högar av olästa forskningsartiklar (Axess 6/2020). De är så tråkiga att klockorna redan stannat. Hennes kritik riktar sig mot artiklarnas form – men borde den inte istället riktas mot deras innehåll?

Kampen mot demokratin

Israels och Argentinas ledare försöker systematiskt kväsa kritiska medier, politiker och rättsväsendet. Benjamin Netanyahu och Cristina Fernández de Kirchner har åstadkommit exceptionell förödelse, skriver Nathan Shachar.

Populister sida vid sida

Brasiliens lokalval hålls mot bakgrund av coronapande­min och en försämrad ekonomi. Trots det har president Jair Bolsonaros popularitet och politiska inflytande stärkts, skriver Anders Fredriksson och Yasser Saleh.

Helt hopplöst

Haiti plågas av korruption, våld och naturkatastrofer. Coronaepidemin har gjort landets problem närmast olösbara, skriver Mats Lundahl och Sten Ask.

Skyll inte på språket

Våld och orättvisor upphör inte för att man ändrar vissa ord. För att förstå ordens avsikt krävs inlevelse och omdöme.

De kommer undan

När straffriheten etableras i ett samhälle blir den svår att få bukt med. Vi ser tecken på en sådan utveckling i Sverige, skriver Henrik Nilsson.

Vykort från Potsdam

När tyskarna ska fira 30-årsjubileet av återföreningen bjuds det på underbara brittsommardagar. Flaggor är uppsatta längs med alla Potsdams promenadstråk och torg, både den tyska och EU:s stjärnbaner, så klart, men särskilt festligt känns det ändå inte.

Harold Evans goda hjärta

När jag kom in i branschen för 40 år sedan hade journalistik ett nästan löjeväckande romantiskt skimmer. Namn som Bob Woodward och Carl Bernstein, Günter Wallraff och – för dem utan hämningar och omdöme – Jan Guillou ingick i vokabulären och självbilden.

Nästa: Krönika