Magasin > En annan värld (Nummer 1, 2021)

Nummer

I det här numret

En annan värld

En annan värld

Innehåll

Nytt testamente

I det senaste numret av Axess skriver prästen och teologie doktorn Annika Borg om Svenska Bibelsällskapets beslut att översätta Nya testamentet till 2026. Vi välkomnar det engagemang som finns kring detta projekt. Eftersom krönikan även handlar om Svenska kyrkans senaste kyrkohandbok och om en eventuell revision av Den svenska psalmboken vill vi bemöta något av det Annika Borg skriver.

I ett annat land

Tv-serien Hem till byn är ett unikt tidsdokument om en svunnen epok i svensk historia. Den är ingenting att längta tillbaka till, skriver Wilhelm Behrman.

En tillrättalagd hemlig värld

Dagböcker var tidigare en privatsak. Nu skrivs de i avsikt att läsas av den stora allmänheten, skriver Mats Bergstrand.

Vi reser nya murar

Jag flydde från Östtyskland till friheten i väst. I det återförenade Tyskland upplever jag nu samma rädsla för att hysa en avvikande åsikt, skriver Judka Strittmatter.

Skilj på lag och moral

HD-ledamoten Amy Coney Barrett beskrivs som farlig och konservativ. Men hennes krav på boskillnad mellan lag och moral angår också svenska jurister och politiker.

Ska de? Bör de? Får de?

Det var regeringsskifte, och jag skulle få ihop en kolumn till Barometerns ledarsida. Fakta skulle vara korrekta, så jag ringde en av statsministerns pressekreterare och frågade om det var på Johannesevangeliets första kapitel som nya regeringsmedlemmar svor statsrådseden, eller på något annat bibelställe.

Att tänka fritt är störst

Jag och de flesta av oss utgår nog ifrån att människor på det hela taget drivs av en vilja att göra gott. Det kanske inte blev som de tänkte, men syftet var gott.

Ett haveri

Identitetspolitik har tagit kommandot över New York Times. Tidningens historiska uppdrag, objektivitet, har övergivits.

Nästa: Krönika