Magasin > Europavägar (Nummer 6, 2020)

Nummer

I det här numret

Europavägar

Europavägar

Innehåll

Inget är givet, inget är fast

Jag läser ännu en stjärnögd kultursidesartikel om de allra yngsta vuxna. ”Generation Z” kallas de visst, födda mellan 1995 och en bit in på 2000-talet. I vanlig ordning tillhör skribenten den föregående generationen, ”millennials” eller ”Generation X”.

Tvi för renhetsivern!

Don’t mention the war. Jag kan fortfarande höra pappa skratta och se hur han slog sig på knäna där i soffan när John Cleese i Basil Fawltys gestalt fick ett sammanbrott inför de tyska gästerna på pensionat Fawlty Towers.

Gaullistiskt klarspråk

Den 15–16 december 1962 träffades Frankrikes president Charles de Gaulle och den brittiske premiärministern Harold Macmillan på slottet Rambouillet utanför Paris. Övningen inleddes stilenligt med att man sköt 385 fasaner.

En förförisk fristad

När pesten härjade som värst i det medeltida Europa erbjöd klostren en fristad för dess invånare. Här fick unga adelsmän, huttrandes i bänkraderna, träna sig i skolastik och örtlära under munkarnas vakande öga.

Då blir det humor

Ofta när jag stöter ihop med en bekanting från förr, och vi avverkat de obligatoriska ämnena – nuvarande civilstånd och yrke, förtäckt småskryt om barnen, lyckan över eventuella barnbarn – brukar jag för mitt höga nöjes skull slänga in kommentaren: – Men vad fort det gick!

Nästa: Essä