Magasin > Feminism som kvinnofälla (Nummer 1, 2012)

Nummer

I det här numret

Feminism som kvinnofälla

Feminism som kvinnofälla

Innehåll

Mellan civilisation och natur

Tennessee Williams pjäser har filmatiserats med stor framgång men spelas sällan på svenska scener. Det finns dock goda skäl att aktualisera honom.

Modernismens krig mot borgerligheten

Den franske akademiledamoten och konsthistorikern Jean Clair diskuterar i en rad böcker modernismens nära relation till 1900-talets framväxande totalitära rörelser.

I en klass för sig

Med Christopher Hitchens bortgång gick världen miste om den mest underhållande och briljante försvararen av yttrandefrihet, individens rättigheter och det öppna samhället sedan Voltaire.

Den lekfulle översättaren

Det är omöjligt att översätta James Joyce rakt av. Istället måste man använda både fantasi och lekfullhet för att få den rätta känslan, säger Erik Andersson till Calle Pauli.

Bättre författare än feminist

Elin Wägner brukar framhållas som en visionär och förebild för dagens feminister. Men hennes stora insats finns på annat håll.

Nyskapande fars i Tyskland

Säsongens tyska teaterscen domineras av absurd komik och djärv fars. Men även klassikerna har fått plats, och tagits an genom effektiv främmandegöring.

Det smarta i att vara dum

Jag brukar ofta säga att det är smart att vara dum i dagens samhälle. Smart i den meningen att det är gynnsamt för karriär, och därmed även för status och materiell standard, att sakna både sunt förnuft och logisk förmåga, eller åtminstone att utåt ge uttryck för att sakna dessa egenskaper.

Nästa: Recension