Magasin > Forskningens framtid (Nummer 4, 2016)

Nummer

I det här numret

Forskningens framtid

Forskningens framtid

Innehåll

Länge leve ingenting!

All framåtsträvande konst i alla upptänkliga former skulle samlas inom en och samma rörelse. Hundra år har nu förflutit sedan premiärkvällen, och frågan är om det fortfarande finns något liv i dadaismen. Lisbeth Lindeborg är beredd att svara ja.

Så ersätts en argbigga

Alla som någonsin har närmat sig dansk politik under modern tid lär väl känna till Pia Kjærsgaard. När hon slutligen meddelade sin avgång förutspådde många att både hon och hennes parti, Dansk Folkeparti, skulle försvinna ut i dansk politiks yttersta kuliss.

Solen stiger i öster

Den romerske författaren Seneca den yngre, som levde under det första århundradet efter Kristus, förskräcktes av hur det exotiska materialet siden förvred huvudet på damerna i Rom.

Tänt och släckt i Tyskland

Upplysningen som historisk epok får väl de flesta av oss att främst tänka på Frankrike: Voltaire, Rousseau och Montesquieu, Diderot, d'Alembert och Encyklopedien. Men även andra europeiska nationer hakade på strömningarna, inte minst England och Skottland.

Den levande guden

Tidigt på morgonen den 12 september 1974, den etiopiska nyårsdagen, tog sig en grupp officerare i stridsuniform in i det kejserliga Jubileumspalatset i Addis Abeba med tre journalister i följe. Gruppen sökte sig fram genom byggnaden till biblioteket.

Oviss maktkamp

John Markoffs författarskap lever sitt eget liv. New York Times-reporterns förra bok What the Dormou se Said, som handlar om hur 1960-talets alternativa kultur har format datorindustrin, skulle egentligen varit en biografi över internetpionjären Doug Engelbart.

Maskiner istället för barnbarn

De snabba framstegen inom robotteknologin får mig att tänka på Thomas Robert Malthus, prästen och ekonomen, som menade att en oreglerad befolkningsökning av nödvändighet leder till en apokalyptisk svältkatastrof åtföljd av en tröstlös tillvaro för överlevarna som överlever bara med nöd och näppe.

Studie i brott

Historiens största lösesumma i samband med en kidnappning utbetalades i Argentina år 1975. Stadsgerillan Montoneros kammade in 60 miljoner dollar - cirka två miljarder kronor i dagens penningvärde - efter att ha rövat bort Jorge och Juan Born, arvtagare till landets största affärskoncern och världens ledande veteexportör, Bunge & Born.

Sverige sämst i klassen

Vågen av migranter från Mellanöstern till Europa i allmänhet och till Sverige i synnerhet har intensifierat diskussionerna kring islams eller muslimers förutsättningar att integreras in i europeiska stater. I många fall är det dock oklart hur stor andel av migranterna det är som är sunnimuslimer eller shiamuslimer och hur stor andel det är som identifierar sig med andra minoriteter eller ser sig som kristna.

Dynastin

Galningar och upplysta despoter, monster och liberaler växlar bland härskarna i ätten Romanov, som satt på Rysslands tron i 314 år, en remarkabelt lång tid för en dynasti. De två sista tsarerna var annorlunda, exemplariska äkta män och familjefäder.

Den lydige medborgaren

Tyskland hösten 1944. De allierade rycker fram på såväl väst- som östfronten. Många tyska städer ligger i ruiner efter Storbritanniens och USA:s intensiva bombningar. Vid Folkdomstolen i Berlin pågår rättegångarna mot dem som utpekats för att ha varit med i attentatet mot Hitler sommaren dessförinnan.

Den subjektiva faktorn

Marxister har alltid haft ett problem med det som i lärans terminologi kallas för "den subjektiva faktorns roll" i historien.