Magasin > Främlingskap och tolerans (Nummer 5, 2013)

Nummer

I det här numret

Främlingskap och tolerans

Främlingskap och tolerans

Innehåll

En författare för författare

Walter Pater var konsthistoriker, men skrev också romanen Marius the Epicurean. Det är inte en bok som älskas av alla. Men för några är det ett verk att ständigt återkomma till.

Intressant vittnesmål från talibaner

Talibanernas regim i Afghanistan var fasansfull. Ändå finns det skäl att läsa en samling dikter, där man kommer enskilda talibaner nära.

Unik konst i gudsförgäten trakt

I Nukus i Uzbekistan ligger Savitskijmuseet. Det är besvärligt att komma dit, men samlingen av modernistisk konst är unik.

Den nödvändiga essän

Nyligen utkom Torsten Ekbom med en samling essäer om skilda ämnen.

Hitchcock – starkare än någonsin

Mer än 30 år efter sin död är Alfred Hitchcock högaktuell. Vertigo har utsetts till världens bästa film, och dessutom har en film om hans liv gått på bio.

Från väst till öst

Jag är född och uppvuxen i Sverige. Mina föräldrar möttes som radioamatörer och fysikstudenter på 60-talet, min far i Sverige och min mor i Bulgarien. Varje sommarlov fram till de sena tonåren har jag tillbringat där.

Folkmordsförnekarna

Nationalister som idag styr Serbien och Republika Srpska förnekar massakern och folkmordet i Srebrenica. Samtidigt arbetar de för att undergräva sina grannars, Bosnien-Hercegovinas och Kosovos, oberoende och territoriella integritet.

Nästa: Recension