Magasin > Framtidstro (Nummer 2, 2020)

Nummer

I det här numret

Framtidstro

Framtidstro

Innehåll

Roll over Beethoven

I skrivande stund pågår en debatt om något som kallas gangsterrap. Artister från socialt belastade bostadsområden pratsjunger om vardagen i förorten, om våld och kriminalitet, om polisen och om droger. Kvinnosynen som framkommer är inte alltid alltigenom respektfull. Tydligen är detta vad svenska tonåringar av alla kategorier lyssnar på allra mest.

Vi sköter oss – och betalar

Medelklassreservatet. Ordet dök upp i en artikel om tillståndet i Svea rike och hängde sig kvar. Det var sådana som jag som åsyftades, vi som framlever våra dagar i medelklassreservatet och borde skämmas över våra privilegier.

Armlängds avstånd

Det har varit kulturkonferens i Eskilstuna. Eller som arrangörerna bakom Folk och kultur själva beskriver det: ”Ett kulturpolitiskt konvent.”

Lantisar är smartare

I kön framför mig på det hippa bageriet i Stockholm city står en kvinna som inte nog många gånger kan påtala att det ska vara havredryck i cappuccinon. Inte mjölk.

Bara Astrid kom undan

Det finns något med skatter som nästan gör mig fnissig. Rättare sagt, när man talar om dem som något man önskar sig så lite som möjligt av. Det är en strömbrytare som abrupt ändrar förutsättningarna för samtalet. Något slocknar i blicken tvärs över bordet.

Nästa: Essä