Magasin > God lönsamhet? (Nummer 3, 2022)

Nummer

I det här numret

God lönsamhet?

God lönsamhet?

Innehåll

Några tum blev det

Det finns en idé hos Vladimir Putin om att Nato inte skulle utvidgas alls efter Sovjetunionens kollaps, att USA och dess allierade har svikit löften och utnyttjat rysk svaghet på ett ohederligt vis. Tomas Bertelman följer en komplicerad historisk utveckling.

Depp eller bara dipp?

Ett av mina första uppdrag i USA var som underläkare inom psykiatri vid ett sjukhus för krigsveteraner. Amerikanska veteraner lever ofta kaotiska och miserabla liv, och vårt klientel utgjorde inget undantag.

Bergtagen

En mästare i berättandets konst är som en sorts magiker, en magiker som kan ta sig innanför ens skyddande skal och ändra vad man känner, vad man tänker, hur man spenderar sina pengar, på vem man röstar och vad man bryr sig om. Att uppleva sann berättarkonst är att bli förtrollad. Och däri ligger en fara som hotar världen.

Ofred och oreda

I början av 2000-talet skrev den brittiske statsvetaren Mark Leonard boken Europe Will Run the 21st Century (2006). Som titeln så tydligt anger hävdade Leonard att Europa skulle bli vägledande för den globalisering som sedan 1990-talet hade svept över världen.

Vi och vårt

Med sin röda MAGA-mössa gav Donald Trump den amerikans­ka isolationismen ett nytt och solbrunt ansikte. Inte nog med att han ville Make America Great Again – det skulle ske genom att vid varje tillfälle sätta America First.

Till flaskans försvar

Varför dricker människor egentligen? Frågan är inte så enkel som den låter. Den stora majoritet som inte är beroende dricker för att det är gott, för sällskaps skull eller för att fira någonting. Men någonstans finns en orsak till att vi tycker att alkohol är gott, trevligt och festligt.

Hon som städade upp

Angela Merkel tar över som Tysklands förbundskansler i en tid då det mesta går spikrakt men snart kommer att sluta göra det, fastän ingen ännu vet det. Hon har i början ett nästan osannolikt flyt. Senare, när historien mörknar på nytt och kriserna följer slag i slag, har hon oflyt.

Äkta realism

Nattåget från Helsingfors till Moskva passerade inte centrala Leningrad, som staden hette då, men gjorde ett uppehåll på en av dess förortsstationer. Jag klev av och hittade en svarttaxi som tog mig in till jättehotellet Moskva vid Nevskij Prospekt.

Snart final i Paris

Första omgången i det franska presidentvalet närmar sig. Snart vet vi vilka två som får göra upp om posten som statschef i andra omgången. Två av kandidaterna är Republikanernas Valérie Pécresse och Jean-Luc Mélenchon från La France Insoumise (”Det okuvade Frankrike”).

Starkare tillsammans

Liberalismen är slut. Hela idén att samhället består av konkurrerande individer och en stat för att möjliggöra deras individuella livsplaner är feltänkt. Redan efter finanskrisen var det uppenbart att liberalismen, den ideologi som har präglat politiken i Västerlandet sedan andra världskriget, måste avlösas, och coronapandemin har gjort detta än mer uppenbart.