Magasin > Hopp och förtvivlan (Nummer 9, 2017)

Nummer

I det här numret

Hopp och förtvivlan

Hopp och förtvivlan

Innehåll

Vår tids dogm

Att se mörkt på samhällsutvecklingen är inte pessimism. Det är realism.

Hinner vi laga pyspunkan?

Den ökade polariseringen och extremismen inger oro för framtiden. Men ett växande politiskt krismedvetande väcker ändå hopp.

Inhägnade och ofria

Sverige stöps om från öppenhet till inhägnat. Det gör oss kanske tryggare men mindre fria.

Men chansen finns

Socialdemokratin har hamnat vid sidan av samtiden. Räddningen ligger i en konservativ reformism.

En identitetskris

Om en stor grupp inte identifierar sig med sitt eget land glider det isär. Den svenska statens projektanda står inför en stor demokratisk uppgift.

Räds inte verkligheten

Vi lever i en svår övergångstid som mycket väl kan bli ännu svårare. Men mänskligheten har klarat värre kriser än denna.

Detta är olyckligt

Idén om att allt ska vara roligt och lustfyllt berövar tillvaron dess mening och gör oss lata och själviska. Lycka är inte en rättighet utan något att tacksamt ta emot.

Något mer behövs

Antiinflammatorisk kost visar sig ha stor betydelse i kampen mot faktorer kopplade till bland annat cancer, alzheimer och diabetes 2. Men samtidigt ökar hotet med framväxten av resistenta bakterieformer.

En gammal strid

Bland politiker och i medier finns en misstro och oro över vanliga väljares uppfattningar. Men i populismen ligger också en god, optimistisk kraft.

Staden lockar och skrämmer

Urbaniseringen skapar en mängd fördelar som ökad innovationsförmåga och öppenhet för omvärlden. Problemet är att dess välstånd i så hög grad tillfaller en liten del av befolkningen.

Tänker vi rätt?

Mot en allt mer komplex och bräcklig värld där vi förstår och förmår mindre och mindre står vår gemensamma tankeförmåga. Nu gäller det att organisera den.

Nu var det 1969

I Woodstock kulminerade hippieeran men samtidigt inleddes en tid av introspektion och narcissism som påverkat en hel samhällspsykologi. Hos dagens unga generation finns större utrymme för plikt och kommunitära normer.

Nästa: Intervju