Magasin > I rörelse och gemenskap (Nummer 2, 2013)

Nummer

I det här numret

I rörelse och gemenskap

I rörelse och gemenskap

Innehåll

En ny farao att störta

Upprördheten över Muslimska brödraskapets maktmissbruk och repression har lett till en ny revolt i Egypten. Kanske ser vi nu det första folkliga upproret mot ett islamistiskt styre i arabvärlden.

Trevor-Ropers uppgång och fall

Den brittiske historikern Hugh Trevor-Roper var egentligen specialist på 1600-talet men blev berömd för sin bok Hitlers sista dagar. När han mot slutet av sitt liv gick i god för Hitlers påstådda dagböcker hamnade han däremot i vanrykte.

Läsa religiös dikt i en irreligiös tid

Det sägs ofta att ett religiöst eller politiskt budskap förstör ett konstverk. När man läser äldre religiös dikt eller lyssnar på Bach accepterar man dock den främmande världsbilden.

Israels ledare i närbild

Nyligen släpptes filmen A Woman Called Golda, med Ingrid Bergman i huvudrollen, på dvd. David Andersson har sett den och läst en bok om israeliska premiärministrar.

Fanatism kan provoceras fram

Marius von Mayenburg pjäs Martyrer har under våren spelats på Stockholms stadsteater och i Berlin. Pjäsen visar hur idealisk teatern är för att belysa samhällsproblem.

Vietnams Vilhelm Moberg

Den vietnamesiska författaren Duong Thu Huong har tvingats i exil på grund av sina uppriktiga skildringar av hemlandet. I hennes senaste roman beskriver hon den stora prostitutionen i Vietnam.

På spaning efter Amerika

År 1960 gjorde John Steinbeck en uppmärksammad resa genom USA. Lisbeth Lindeborg menar att hans samhällskritik fortfarande är aktuell.

Nästa: Recension