Magasin > Kampen om kartan (Nummer 6, 2016)

Nummer

I det här numret

Kampen om kartan

Kampen om kartan

Innehåll

”En förolämpning”

Fredrik Johanssons hetsiga uppgörelse med min politiska idéhistoria "Från Platon till kriget mot terrorismen" (Axess 4/16) förtjänar inte ett svar i samma tonläge utan enbart några korta, sakliga kommentarer.

Det svårspelade kvinnokortet

När Hillary Clinton nominerades till demokraternas presidentkandidat i somras var hon noga med att i sina första ord lyfta fram att nomineringen var historisk. Ikväll har vi nått en milstolpe på vår väg mot ett mer perfekt samhälle, för första gången har en kvinna blivit nominerad, sa Clinton.

Var ligger mörkrets tyngdpunkt?

Under de långa varma kaukasiska nätterna, till tonerna av gathundars ursinniga skall och syrsors ihärdiga gnissel, inväntar jag gryningens skörd av nyhetsnotiser. Kuppförsök i ännu ett grannland, med åtföljande utrensningar? Ny rysk offensiv i östra Ukraina? Mer eller mindre tvetydiga dödshot från Trump mot Clinton i den amerikanska presidentvalskampanjen? Litet, stort eller mittemellan terrordåd i Europa?

Kampen om nationen

Den växande hindunationalistiska rörelsen ifrågasätter muslimers och kristnas hemortsrätt i Indien. En kraftmätning pågår om nationens självbild.

Medier i kris och krig

Stormarna kring de svenska mediehusen tilltar i styrka. Dagstidningarna blir aldrig mer sig lika.

Pennan är hans vapen

Barack Obama rundar trilskande politiker med metoder som riskerar att försvaga den demokratiska processen.

Enpartistaten begär förtroende

Kina satsar stort och långsiktigt på att påverka internationell opinion. I det ökade nyhetsflödet blir det svårt att veta vad som är nyheter eller manipulation.

Ett kärt återseende

En gång för alltför många år sedan greps jag och några kamrater av stark övertygelse om att cricket var sporten för oss, men den var föga utvecklad på vår småländska hemmaplan och det fanns inget internet där man snabbt kunde få fram en e-postadress. Till sist hittade jag en klubb i Skåne i postgirokatalogen (!), satte in några kronor och skrev på talongen att vi ville lära oss spela.

Åke gillar kräftor

För nästan trettio år sedan blev jag chef på Liberala Nyhetsbyrån, riksdagsredaktion för den liberala landsortspressen. Jag fick snabbt klart för mig att det ekonomiska läget var prekärt. Alternativet var att antingen sparka en journalist eller att höja avgifterna. Det ena var olämpligt, det andra omöjligt. En tredje möjlighet slog mig: ring Bo.

Utbud utan efterfrågan

Utan ett gott företagsklimat riskerar flyktingars utanförskap att permanentas. Men med rätt reformer kan sysselsättningen bland utlandsfödda höjas och politiken bli mer kostnadseffektiv.

Jag minns min hembygd

De gamla hembygdsföreningarna bleknar bredvid en speciell sorts forum på Facebook, "Du vet att du är från N-stad", som finns i många uppsättningar för olika städer.

Nästa: Krönika