Magasin > Konsensuskultur (Nummer 4, 2011)

Nummer

I det här numret

Konsensuskultur

Konsensuskultur

Innehåll

Landet som står och väger

Marocko trevar mellan diktatur och demokrati. Jens Christian Brandt påminns om Östeuropa på 1980-talet.

Osakligt om Nordkorea

Hur bör journalister behandla uppgifter som inte går att kontrollera? Gäller kraven på källkritik och journalistisk etik även om landet man behandlar är en bisarr förtryckarstat?

Rättvisa och rättssäkra betyg

Om elever får överklaga sina betyg skulle det leda till rättvisare bedömning. Först om betygen kan fastställas i domstol kan deras riktighet avgöras.

Betygen ett moras av rättsosäkerhet

Betygsinflationen är en följd dels av intellektuell nihilism och dels en jakt på berömmelse för skolor som vill dra till sig högstbetalande och inte högpresterande elever.

Popper i vardagen när Linde vräks

"I grunden är nästan alla avvägningar mellan mål och medel popperska", menar Olle Wästberg.

Islam måste moderniseras

Revolten i arabvärlden bottnar i en politisk kultur som tillåter ekonomisk åderlåtning och försnillning. Reformeras inte islam är risken stor för fortsatt oro i regionen under lång tid framåt, skriver Rutger Palmstierna.

bin Ladins död inger hopp

Att Osama bin Ladin har eliminerats innebär en möjlighet för alla de människor i Mellanöstern som omfattar värderingar och hyser drömmar om frihet, jämställdhet, öppna samhällen och en utveckling som leder till ökat välstånd, skriver Torbjörn Elensky.

Svenskar göms i ryska arkiv

Tusentals utländska arbetare som kom till Sovjetunionen på 1930-talet för att bygga landet mötte istället våld och terror. Hur många svenskar som avrättades får vi aldrig veta. Ryska arkiv görs allt oåtkomligare, skriver Kaa Eneberg.

Bär burka – och ta konsekvenserna

Theodore Dalrymple om att ta konsekvenserna av sin klädsel.

Nästa: Essä