Magasin > Konservatismer (Nummer 3, 2019)

Nummer

I det här numret

Konservatismer

Konservatismer

Innehåll

Felfinneri och ordmärkande

Jag är, Axess läsekrets liksom Bengt E Y Svensson, en ursäkt skyldig.

Ingen vill vara bödel

De allra flesta judar i Litauen mördades av sina landsmän under Förintelsen. Något som tystats ned och relativiserats. En bok om samarbetet med tyskarna har väckt stor uppståndelse i Litauen.

Låt oss vila

En ung filosofilärare toppar Republikanernas lista till EU-valet. François-Xavier Bellamys konservativa framtoning lockar den höger som inte förlorats till president Macron.

Det är nu det gäller

Enigheten om behovet av ökad försvarsförmåga tog lång tid att uppnå. Ett försämrat säkerhetsläge gör det bråttom att omsätta insikterna i praktiken.

Dags att börja lyssna

Vetenskapen är idag enig om att relationen till läkaren spelar en mycket stor roll för patientens prognos. Särskilt goda resultat uppnår läkare som låter sina patienter tala till punkt och tar deras bekymmer på allvar.

Stad i ljud

Olika städer har olika ljud som är typiska för dem. I Malmö är det polissirenerna.

Ta ned masten

Nu har även Sveriges Radio drabbats av den digitala revolutionen. Lyssnarna blir färre och frågan är hur litet SR får bli innan uppdraget ändras.

Titelpersonens betydelse

En del klassiska romaner har abstrakta namn som Krig och fred, Brott och straff, Och solen har sin gång och Strändernas svall. Andra har fått namn efter sin huvudperson, som Oliver Twist och Anna Karenina.

Nästa: Krönika