Magasin > Längtan till långsamhet (Nummer 7, 2009)

Nummer

I det här numret

Längtan till långsamhet

Längtan till långsamhet

Innehåll

Allegori över en värld av våld

Marlene van Niekerks nyligen filmatiserade roman Triomf är en allegori över det afrikandiska folkets historia. Med våld och råhet belyser den konsekvenserna av den sydafrikanska rasåtskillnadspolitiken.

Med Homeros blev hjälten individ

Homeros var sannolikt en helt extraordinär rapsod, vars tolkning av de gamla berättelserna var så enastående att de dåtida makthavarna kände sig tvungna att teckna ner hans versioner av Iliaden och Odysséen.

Thereses topplista

Therese Bohman har kommit till plats fem på sin konst-topplista.

”Vi måste våga prata om konstens kvalitet”

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är först ut i Axess serie med samtal inför valet 2010. I ett antal intervjuer försöker Johan Lundberg utröna hur partierna förhåller sig till frågor som berör kultursyn, bildningsideal och utbildningspolitik.

Svag tro på de starkas rätt

Inspirerad av sin kusin Charles Darwin utarbetade Francis Galton en lära om rashygien. Han var en kraftkarl vars idéer dock skulle visa sig sakna överlevnadsförmåga. Men i hur hög grad tog Darwin någonsin avstånd från dessa teorier?

Att bara prata löser problemen

Lars Melin förundras över allt man kan åstadkomma med hjälp av språket.

Spiken i kistan för vårt kulturarv

Lex Bollmora var lagen som gjorde miljonprogrammet möjligt. Detta radikala brott mot traditionen kom med tiden att omfatta hela samhället.

Fånig men stor humor

Michael and Michael Have Issues är tv-serien som inte följer popkulturens "galna" och högljutt "vågade" trender. Istället är den ett utskott av en konstnärlig tradition som kräver åratal av intellektuellt krävande och konstnärligt avancerat förarbete.

Genusvinkel på rondeller

Tanja Bergkvist förstår plötsligt varför kvinnor föredrar att åka kollektivt.

Musiken kan inte skiljas från riter

Jag har hundra tusen hårdrockslåtar att välja mellan på You Tube. Hur ska jag kunna sålla och få samma rituella kärleksrelation till några av dem som jag har till de ikoniserade låtarna på cd-skivor jag köpte för fem år sedan?

Nästa: Recension