Magasin > När ledarskapet sviktar (Nummer 3, 2020)

Nummer

I det här numret

När ledarskapet sviktar

När ledarskapet sviktar

Innehåll

Folkviljan hotar

I februari annonserades en parlamentarisk utredning för att se över den svenska grundlagen. Det handlar inte om någon stor grundlagsrevision – men den är principiellt intressant. Inte för vad den ska göra, utan för hur den presenteras och vilka förväntningar som ställs på den.

En bitter eftersmak

Carl Tham ska under sin tid som utbildningsminister ha sagt att alla universitetslärare måste ställa upp på demokrati. Lundaprofessorn Svante Nordin minns hur han raljerade och sa att varken Platon eller Jean-Paul Sartre i så fall skulle kunna föreläsa vid ett svenskt universitet.

En försenad insikt

Om någon hade sagt till mig för tre år sen att jag skulle sitta trollbunden av en dokumentärserie om presidentfamiljen Bush hade jag trott att de drev med mig. Eller hade jag det?

Valhänta inför livet

Var lugn, mitt barn, det finnes ingenting, och allt är som du ser: skogen, röken och skenornas flykt.

Ändå är det min regering

Jag har en vän i USA som röstar konservativt. I alla fall gjorde han det förr i tiden, och alldeles bestämt gjorde han det 2008. Att John McCain förlorade mot Barack Obama gjorde honom sorgsen och bekymrad. Men dagen då Obama installerades skrev han likväl på Facebook om ”my president”, om att han skulle be för honom, om att han önskade honom lycka till.

Nästa: Essä