Magasin > När ledarskapet sviktar (Nummer 3, 2020)

Nummer

I det här numret

När ledarskapet sviktar

När ledarskapet sviktar

Innehåll

Systerskap överstyr

Filmen Unga kvinnor idealiserar social konformism mellan unga kvinnor. I detta grupptryck finns inget utrymme för individen.

Bäst att hålla med

Kulturlivet är den sektor i samhället som gör anspråk på att vara friast, mest utmanande normkritisk och mångfaldsbejakande gränsöverskridande. Det är således den som borde vara tolerantast mot avvikande åsikter och bäst tåla motsättningar mellan estetiska, politiska, existentiella och religiösa uppfattningar.

In vino veritas

Det finns trender och åsiktskorridorer på de flesta områden. Den svenska krogscenen är inget undantag. Sedan några år är ”naturliga viner” rättesnöre i många vinpaket. Men vad är naturvin egentligen?

Inte så klimatsmart

De statliga klimatstödspengarna uppgår till miljardbelopp och ger politisk prestige. Men flera stora satsningar är kontraproduktiva och leder inte till minskade utsläpp.

Boleyn får upprättelse

Anne Boleyn (1507–1536) var en av de kvinnor i världen som hade störst makt under 1500-talet. Till en början var hon hovdam hos Henrik VIII, då han var gift med Katarina av Aragonien.

Vi är inte där än

Samtidigt som jag läser artiklar i Axess (nr 2/2020) på temat ”Ljus i mörkret. Vad krävs för att tända framtidstron?” springer svenskarna till affärerna för att hamstra pasta och dasspapper. I skrivande stund är det därför svårt att bestämma om detta temanummer är sällsynt vältajmat, eller om det var dött redan vid ankomsten.

Hoten vi måste möta

Försvarsdebatten har förfallit till ekonomisk sifferexercis. Den borde istället handla om det försvar vi behöver.

Låt orden ligga

Ur orden uppstiger glömda och dolda världar. Men ordens ursprungliga mening behöver inte vara deras riktiga betydelse och behöver heller inte binda oss nu.

Nästa: Krönika