Magasin > NATION STAT IMPERIUM (Nummer 6, 2017)

Nummer

I det här numret

NATION STAT IMPERIUM

NATION STAT IMPERIUM

Innehåll

Klassisk opera i repris

Länge såg det ut som om förändringens vindar skulle blåsa bort Angela Merkel från makten i Tyskland efter flyktingkrisen, men när valet nu närmar sig har vinden bedarrat. Mats Fält spanar efter utvecklingslinjer i ny litteratur om tysk politik.

Ständigt stridslysten

Som en del av förarbetet till sin roman A Man in Full gjorde Tom Wolfe en dag ett studiebesök på en av New Yorks mest ökända gymnasieskolor. Temat Wolfe ville utforska var mannens våldsamma natur, och författarens outtalade förhoppning var att få bevittna ett par rejäla slagsmål mellan storstadens testosteronstinna ynglingar.

Självskadebeteende

Sommaren 2019 kommer positioneringen inför nästa amerikanska presidentval att pågå för fullt. Kosan ställs då till orterna i rostbältet som avgjorde förra gången, inte bara till den stora lantbruksmässan i Iowa med friterade hot dogs och koskulpturer i smör.

Försök till liv

Paul Valéry borde bli Frankrikes president. Det hävdade motståndsmannen Jean Moulin, i en diskussion om hur Frankrikes institutioner skulle utformas efter andra världskriget.

Revolternas dynamik

Marx och Engels hävdade, som bekant, att ”historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp”.

När vi döda vaknar

Det finns praktiskt taget inte någon plats på jorden som inte direkt eller indirekt påverkas av mänskliga aktiviteter. Det sägs att vi lever i antropocen, människans epok, med minskad biodiversitet som följd.

Den svenska modellen

I samband med en Amerikaresa på 1850-talet utbrast Fredrika Bremer: ”Vilket strålande nytt Skandinavien kan inte Minnesota bli!”

Den förbisedda mitten

Joan Williams inleder sin senaste bok med följande: ”Min svärfar åt blodsoppa under uppväxten.” Hon började skriva det som ursprungligen var tänkt som en tidskriftsessä under valnatten i november 2016, då det stod klart att Hillary Clinton skulle förlora och att Donald Trump skulle ta över presidentämbetet.

Poesi på flaska

Fråga: Hur skaffar man sig en liten förmögenhet i krogbranschen? Svar: Man börjar med en stor!

Den lilla världen

Under 1900-talet nådde fysiken en hegemoni som den ledande och samtidigt den mest grundläggande empiriska disciplinen så till den grad att denna period går till vetenskapshistorien som fysikens århundrade.