Magasin > NATION STAT IMPERIUM (Nummer 6, 2017)

Nummer

I det här numret

NATION STAT IMPERIUM

NATION STAT IMPERIUM

Innehåll

Är Alice lämplig för barn?

Barnboksmarknaden når nya höjder när de små nu i pekböcker får följa Alice ned i kaninhålet och doktor Glas till Grand Hôtel för att räkna antalet piller i dosan. Jag förtjusas.

Utan politisk riktning

En känsla av vanmakt breder ut sig i Sverige, skriver PJ Anders Linder i föregående nummer av Axess. Staten misslyckas med sin kärnverksamhet, inte för att makthavarna saknar maktmedel, utan för att de ”inte vill, törs eller förmår använda den makt de har”.

Önskedrömmar

Stora medieföretag använder sig av Facebooks och Googles metoder för att konkurrera med dem om läsarnas uppmärksamhet. Men den kampen kan de inte vinna.

Fast i egna fällan

Högskolor och universitet påverkas och förändras av politiskt klåfingriga direktiv influerade av postmodernt tänkande. Men politiseringen av akademin genomförs i det tysta.

Suget efter ciggen

För inte så länge sedan rökte alla överallt. Anders Mathlein minns med vemod och saknad en värld som gått upp i rök.

Är vi fredsskadade?

Den svenska inställningen till försvar och säkerhetspolitik präglas av nonchalans och okunskap. Kanske beror det på att vi alltför länge tagit freden för given.

En frisk fläkt från Arles

Staden Arles, inklämd vid floden Rhônes strand mellan de berömda våtmarkerna i Camargue och Alpillernas kullar, har varit en viktig knutpunkt för handel och kultur sedan romersk tid.

Rädda för risker

Statsförvaltningen dignar under höga ambitioner och krav. Det riskerar att leda till ängslighet och slutna nätverk.

Nästa: Krönika