Magasin > Rymdmänniskor (Nummer 3, 2023)

Nummer

I det här numret

Rymdmänniskor

Rymdmänniskor

Innehåll

Tusan, attans, hundan

Vid ett fullständigt olämpligt tillfälle bubblade en svordom upp inom mig. Nu lämnade den inte mina läppar, men det var nära.

Så fint med ett finrum

Under uppbyggnaden av Välfärdssverige kliade sig de sociala ingenjörerna i huvudet: Hur skulle man få vanligt folk att göra om sina meningslösa finrum till funktionella vardagsrum?

Meningen med civilisation

Prata aldrig mer med mig om kvinnligt ledarskap. Nu har jag sett två riktiga kvinnliga ledare ta plats på scenen, och det liknade ingenting jag någonsin har upplevt i Sverige, varken med kvinnliga eller manliga chefer.

Vett och etikett vid ostbrickan

Nu är den här igen, ostbrickan. Sju olika ostar i varierande tjocklek, färg och form står uppställda framför mig. Jag som älskar ost skivar girigt upp tre bitar och lägger på min tallrik.

Väl värt att dölja

I den amerikanska presidentvalrörelsen 2012 var frågan om republikanen Mitt Romneys inkomstdeklaration en fråga. Möjligen inte en superstor fråga, men ändå av viss betydelse.

Faran med trygga rum

”denne halvjudiske unge man hade alldeles ärvt den judiska rasens sätt att le. […] Så hade hans förfäder på mödernet gjort upp affärer och kärlekshistorier sedan tusen år. I ett blänk av vita tänder och leende röda uppdragna läppar hade de ställt anbud, som fått kunden att tro sig ha dragit det längsta strået, och hade de intalat bruden eller älskarinnan att hon aldrig skulle kunna bli bedragen. Men sedan hade väl leendet ofta nog blivit ett morrande, medan de vita tänderna i första obevakade ögonblick snabbt huggit in på varje lockande byte, alltid tagande den största biten för sig.”

Rensa ut det svåra!

Många människor tycker att det är svårt med andragradsekvationer. En del tycker det är svårt med ekvationer över huvud taget. Ändå är det få – ta i trä – som skulle föreslå att vi tar bort ekvationerna ur matematiken. Ingen säger: Många har svårt att lära sig andragradsekvationer, så vi tar bort dem. Eller: De som försvarar andragradsekvationerna gör det bara för att skuldbelägga dem som inte kan!

Nästa: Essä