Magasin > Säkerheten framförallt? (Nummer 7, 2020)

Nummer

I det här numret

Säkerheten framförallt?

Säkerheten framförallt?

Innehåll

Starka män, svaga institutioner

Såväl i USA som på vissa håll i Europa genomgår samhället en omvandling, från det som skulle vara historiens slutstation och tillbaka till något som många ser som historiens sopstation. Karin Henriksson förmedlar två analyser.

Vi, folket

Numera tycks det finnas hur många böcker som helst som alla bekymrat förklarar hur illa ställt det är med demokratin. Men det är inte alltid demokratin i strikt mening som böckernas författare oroar sig över utan den liberala demokratin. Det är inte samma sak.

Forskare som fuskar

Över hela världen pågår en kapplöpning om att ta fram och massproducera ett vaccin eller ett verksamt läkemedel mot covid-19. Prestige och ekonomisk vinning står på spel.

Inventering av en redskapslåda

Giuliano D’Amico, en italiensk nordist, docent vid Ibsencentret på Oslo universitet, har tidigare i böcker och tidskrifter mestadels skrivit om norska författare, framför allt om Bjørnstjerne Bjørnson och Henrik Ibsen, vanligtvis på italienska, engelska eller tyska.

Varken skakad eller rörd

Det är svårt att inte bli besviken av Finding Freedom. Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family. Den nya boken om prinsen och prinsessans flykt från det brittiska kungahuset hade ju lovat så mycket.

Parvenypolis

Dagens Berlin, det återförenade Tysklands huvudstad, är en attraktiv plats.

Hollywoods moderspindel

Om nazisternas ideologiska kulturkrig har det skrivits massor. Om hur deras kulturuppfattning blev ett vitalt inslag i drömmen om världsherravälde, och om hur man skickligt lyckades utnyttja den politiska, ekonomiska och sociala oron under Weimarrepublikens kaos och nöd.

Kulturkrigaren

Japans premiärminister Shinzo Abe tillkännagav sin avgång, av hälsoskäl, vid en presskonferens den 28 augusti. Hans biograf, Tobias Harris, twittrade då att denna presskonferens mest blev en sorgsen uppräkning över alla målsättningar som Abe inte hade förverkligat.

Filosoferande i förbigående

Det är i regel de extraordinära människorna, inte de vanliga, som får sin biografi skriven. Men trots det blir en levnadsteckning verkligt intressant först när den förmår att fånga något inte bara av det enskilda livet, utan även av den tid i vilken det utspelar sig – när det exceptionella blir en bärare också av det alldagliga.

Ingen vuxen i rummet

John Bolton anade vad han gav sig in på.