Magasin > Sommarjobb för en statsminister (Nummer 5, 2014)

Nummer

I det här numret

Sommarjobb för en statsminister

Sommarjobb för en statsminister

Innehåll

Resebrev från Kiev

På en konferens i Kiev samlades historiker, författare och journalister från öst och väst för att visa solidaritet med Ukraina.

Geopolitiken är tillbaka

Vladimir Putin drivs av att återta det förlorade inflytandet efter Sovjetunionens fall. Det ställer stora krav på den europeiska sammanhållningen mot Ryssland.

Pikettys teori leder fel

Den franske nationalekonomen Thomas Pikettys kritik av kapitalismen har väckt stor uppmärksamhet. Men hans idéer fokuserar ensidigt på fördelningen och inte skapandet av välstånd.

Ställ skolan mitt i byn

Om jag idag ville gå in i politiken och göra det för att så småningom nå toppen, vilken fråga skulle jag satsa på? Vilket sakområde ligger centralt i den politiska debatten?

Inspel

Agda, 87 år, har brutit höften och hamnat på mitt sjukhus. För att bäst göra min läkargärning - bota, lindra och trösta - krävs att jag först sätter mig in i ett ospecificerat antal lösblad, att jag flyhänt förmår hantera åtminstone fem journalsystem och sjukhusets intranät. I varje journal döljer sig både unik och överlappande, ofta livsviktig men aldrig fullständig information.

Det gick för fort i Ukraina

Inbördeskriget är nära i Ukraina och krig mellan Ryssland och Ukraina ett troligt framtidsscenario. Det anser en majoritet (65 procent respektive 77 procent i vardera frågan) av 1 602 ryssar som i slutet av april var med i en enkät gjord av opinionsinstitutet Levada i Moskva.

Liv på Mars? Vem bryr sig?

Att avfärda högintelligenta maskiner kan vara vårt värsta misstag någonsin. Det var budskapet i en artikel som publicerades i Huffington Post i april. För den som sett Matrixfilmerna låter det oroväckande. I synnerhet som artikeln undertecknats av några av världens främsta experter inom området: Stephen Hawking, AI-experten Stuart Russell samt Max Tegmark och Nobelpristagaren Frank Wilczek, båda professorer i fysik vid MIT.

Nästa: Krönika