Magasin > Statskonst i en ny tid (Nummer 6, 2023)

Nummer

I det här numret

Statskonst i en ny tid

Statskonst i en ny tid

Innehåll

Förlorade illusioner

Ideligen uppfinner psykiatrin sig själv på nytt sedan det senaste teoribygget har kollapsat. Dess historia är ett enda långt sisyfosarbete. Nathan Shachar balanserar förskräckt mellan vetenskap och galenskap.

Danskjävlar!

Han är det första som möter resenärerna på väg över Sundet: fältmarskalken Magnus Stenbock, tillika guvernör över Skåne, på sin häst på bästa läge på Stortorget. Vänd mot det Danmark han just hade besegrat under det stora och blodiga slaget om Helsingborg den 10 mars 1710. Då, när danskarna hade sett en gyllene chans att återerövra de förlorade östdanska provinserna efter Karl XII:s nederlag i Poltava året före.

En oväntad vänskap

Hon kallade honom sin ”käre mästare”, och med de orden inleder prinsessan Marie Bonaparte (1882–1962) ett av sina första brev till psykoanalysens grundare, Sigmund Freud (1856–1939), i samband med att de 1925 påbörjar en brevkorrespondens som ska komma att pågå i 14 år och ge upphov till närmare 900 brev. Han är ”fadern”, en åldrande och sjuk patriark som skriver från bostaden i Wien och undantagsvis från Berlin eller Semmering. Hon är ”prinsessan”, en lärjunge närmast besatt av den kvinnliga njutningen, som skriver från sina villor belägna i Frankrike, Grekland och Danmark.

Den allvarsamma leken

Följande rader, skrivna av den engelske poeten John Donne, tillhör några av den engelska litteraturens mest citerade. Inte minst har de blivit berömda som motto och titel till Ernest Hemingways mest engagerande roman: Klockan klämtar för dig.

Underhållning på hög nivå

För 20 år sedan läste jag en sommarkurs om internationella relationer vid Lunds universitet. Kursen var ett samarbete med University of California, så hälften av alla lärare och studenter kom från USA. På kursens första dag stod lärarna uppradade i hörsalen och presenterade sig en efter en. Amerikanerna tittade sina åhörare i ögonen och talade högt och tydligt. De drog skämt, interagerade med publiken och berättade personliga anekdoter som förklarade deras passion för sina respektive ämnesområden.

Hundratusentals år av ensamhet

I en tid då utomjordiska farkoster av vissa källor uppges vara i den amerikanska militärens ägo – samtidigt som dessa uppgifter från andra håll förnekas med emfas – kan det vara läge att fråga sig vad som egentligen vore kusligast: Att det bland alla de otaliga planeter vars solar gnistrar mot oss på natthimlen inte finns en enda en som hyser intelligent liv, eller att detta utomjordiska liv, vad det nu kan tänkas vara för något, visst existerar, och att dessa varelser en dag står här på jorden med ett ärende.

Patentlösning

Ekonomi är en moralisk vetenskap som kan göra världen och männi­skan bättre. Så lyder det optimistiska budskapet i Erik Angners bok How Economics Can Save the World.

Han hade en dröm

Ibörjan av januari 2023 år stoppas 29-årige Tyre Nichols av polis i Memphis, Tennessee, anklagad för vårdslöshet i trafiken. Tre dagar senare dör han av skador han fått under gripandet. Polischefen offentliggör vad polisernas kroppskameror spelat in: Nichols utsattes under gripandet för systematisk misshandel.